Откриха музей на Тодор Живков и д-р Мара Малеева

Музей на Тодор Живков и д-р Мара Малеева беше открит в павликенското село Дъскот. Там съпругата на бившия първи е работила като лекар. На откриването присъства и внучката на Тодор Живков – Жени Живкова.
Музейната сбирка е разположена в 100-годишната сграда на здравната служба в селото. Изложени са медицински инструменти от 30-те години на миналия век, шкафове, книги и вестници, както и снимки и лични вещи на д-р Мара Малеева и Тодор Живков.

„Днешната експозиция включва единствения по рода си регистриран лекарски музеен кабинет в областта с материали от 30-те години на миналия век. В старата експозиция не е имало лични вещи на г-жа Малеева и г-н Живков. А тя ми предостави снимки от личния си архив и лични вещи на г-н Живков“, каза музеологът Диана Митева.

„Помагах на г-жа Митева във връзка с експонатите, най-вече със снимковия материал. Донесох един сервиз с инициалите на Тодор Живков, дарен през 60-те години и кристална чаша, която му е дарена в Залцбург. Чувала съм от дядо ми, това което знам от него, тя е помагала много на всички жители не само на Дъскот, но и на околностите и много са я обичали. Тя беше много принципна жена и много обичаше да помага“, разказа внучката на Тодор Живков и Мара Малеева – Жени Живкова.

Експозицията разкрива и малко известни факти за Тодор Живков като самодеец и читалищен деятел.

„Те са се занимавали с културния живот на селото. Били са членове на читалището в Дъскот и г-н Живков е станал ръководител на театралния състав на читалището и даже е бил делегат на Върховния театрален конгрес“, допълни Диана Митева.

„Тук е история, която е свързана с Мара Малеева. Тя е била доста общителна с хората, отзовавала се е на техните болежки“, заяви кметският наместник на село Дъскот Николай Митев.

Местни жители си спомнят, че Тодор Живков и съпругата му посещават селото дълги години, след като го напускат. Живков е бил гост на 100-годишния юбилей на основното училище в Дъскот през 1979 година.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене