Петков: Няма да влизам в договорки с РМС, коалицията решава

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Без санкцията на НС нямало да се заема каквато и да е позиция

„Аз като премиер нямам правото да направя каквито и да е договорки по отношение на РС Македония“, увери премиерът Кирил Петков.

„Имаме ясно разписано коалиционно споразумение, което стриктно го спазваме. Спазваме всичките си действия да са в унисон с него. Имаме рамкова позиция, декларация. Всяко решение трябва да се случи с пълно обединение с коалицията, и с опозицията“, каза той.

По думите му няма да се вземе каквото и да е конкретно решение без санкцията на парламента.
„Сегашната ситуацията в Украйна направи казуса с РС Македония още по-деликатен. Западните Балкани също са регион под риск, сигурността на Западните Балкани е от огромна важност за българската държава. Трябва да подходим с голяма отговорност към тези решения“, коментира Петков.

„Хубавата новина от вчера е, че ЕК заяви, че те са готови да бъдат гарант през преговорната рамка на правата на българските малцинства, на българите в РСМ, за да сме сигурни, че интересите както и всички права на тези българи са спазени и преговорната рамка и процес ще допринесе за това добросъседство, на което ние толкова се надяваме“, каза още Петков.

Камелия Цветанова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене