Мария Габриел: Навлизаме в решителната фаза на процеса за либерализиране на визовия режим за Грузия

Докладчикът на Европейския парламент за освобождаването от визи за грузинските граждани Мария Габриел беше начело на преговорите между съзаконодателите на ЕС за договаряне на споразумение, с което да се постигне напредък по темата успоредно с преразглеждането на механизма за суспендиране на визи.

„Преговорите бяха успешни и договореното споразумение следва да бъде одобрено от Комитета на постоянните представители на държавите-членки (Корепер), гласувано в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент и накрая в пленарна зала на Европарламента, вероятно през януари. Радвам се, че Съветът подкрепи нашия ангажимент за постигане на резултати възможно по-скоро. Сега не трябва да забравяме, че това е ключово за доближаването на грузинските граждани по-близо до Европейския съюз както от гледна точка на мобилността им, така и в политически аспект”, коментира след тристранните преговори Мария Габриел.

Държавите-членки обвързаха предложението за освобождаване от изискването за виза на гражданите на Грузия с укрепването на механизма за суспендиране. Европейският парламент и Съветът постигнаха съгласие по предложенията за преразглеждане на този механизъм на 7 декември. Договорените промени ще бъдат подложени на гласуване на пленарното заседание на Европейския парламент в сряда.

По настояване на Европарламента, Словашкото председателство се ангажира да потвърди до края на седмицата, че ще направи всичко възможно, за да ускори законодателния процес във връзка с постигнатото споразумение. Премахването на изискването за визи за Грузия ще влезе в сила в същия ден, в който се приеме преработеният механизъм за суспендиране на визовия режим в определени извънредни ситуации.

Освобождаването от визи ще се прилага за Шенгенското пространство, което включва 22 държави членки на ЕС (без Ирландия, Обединеното Кралство, Хърватия, Кипър, Румъния и България) плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Грузинските граждани ще могат да пребивават в ЕС в продължение на 90 дни за всеки 180-дневен период, ако притежават биометрични паспорти.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене