ООН отстрани Русия от Съвета по правата на човека, България гласува „За“

Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) гласува за отстраняване на Русия от водещия орган за правата на човека на организацията. Инициираната от САЩ резолюция получи 93 гласа „За“, 24 държави гласуваха „против“, а 58 други се въздържаха.

Решението беше подкрепено от България и Сърбия, а някои страни като Сенегал и Куба се обявиха против резолюцията „на основание, че тя изключва Русия преди разследване“ за злоупотреби с права в Украйна. Малко преди гласуването в ТАСС излезе съобщение, че Русия сама се отказва. Русия беше изключена заради военните престъпления, които извърши в Украйна. Киев определи убийствата на руската армия на цивилни граждани като геноцид. В кратката резолюция се изразява „сериозна загриженост относно продължаващата криза с правата на човека и хуманитарната криза в Украйна, особено относно докладите за нарушения и злоупотреби с правата на човека и нарушения на международното хуманитарно право от Руската федерация, включително груби и систематични нарушения и злоупотреби с правата на човека“.

„Това, което виждаме, е опит на САЩ да запазят доминиращата си позиция и тотален контрол, да продължат опита си за колониализъм в областта на човешките права“, каза Генадий Кузмин, заместник-посланик на Русия в ООН. С този ход Русия става първият постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, чието членство някога е било отнето от който и да е орган на ООН. Единствената страна, на която правата за членство са отнети в Съвета по правата на човека, бе Либия през 2011 г., когато бе свален Муамар Кадафи.

actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене