Ден против заплахите от ГМО и борбата с последствията

8 април е посветен на борбата срещу последствията от ГМО. Целта на отбелязването на Международния ден против генетично-модифицираните организми е насочването на общественото внимание към въпроса.

Генетично модифициран организъм, съкратено ГМО е организъм, чиито гени са умишлено, изкуствено променени от човека. През 1999 г. българските земеделски производители произвеждат първата реколта с царевица, устойчива на хербициди и картофи, устойчиви на колорадски бръмбар. Повечето от царевицата е дадена за фураж на животните и по този начин е влязла и в хранителната верига.

Учените не са единодушни по въпроса какви точно вреди нанасят ГМО храните на организма, тъй като поседиците при мутациите на клетките са непредсказуеми. Смята се, че когато чуждият ген попадне в организма заедно с храната, той не може да се внедри в генома на човека, само блуждае из организма и провокира синтез на белтъчини. Въпросът, който си задаваме, е до какво може да доведе този синтез?

Редица онколози смятат, че този синтез на белтъчини е мутация на клетките, която води до образуването на ракови тумори. ГМО храните се свързват и с появата на алергии и засилването на устойчивостта към антибиотиците /т.е. антиблиотиците не действат вече на организмите/.
kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене