Огромни кратери зеят по пътя Соколовци – Баните

Дупка до дупка, кратер до кратер и никаква възможност да избегнеш някоя от ямите. Такова е състоянието на републиканския път ІІІ-863 Соколовци -Момчиловци- Баните. Години наред дупките се запълват временно, но след всяка зима положението става още по-тежко. Истинско изпитание е да преминеш през селата Момчиловци и Славейно, да шофираш между Петково и Малка Арда, за да стигнеш до Баните.
„От доста години пътят е в окаяно състояние. Всяка година правят кърпежи и положението е все същото. Но тази година за разлика от другите, е много по-лошо. В цялото село – дупки, дупки, да не говорим за второстепенните улици – там е нещо страшно. Сложили са табела, че пътят е в ремонт, но кога ще стане – никой не знае”, каза Тодор Костадинов от Момчиловци.

Жителите на селото се чувстват забравени от държавата, след като години наред не са предприети реални мерки да подобри качеството им на живот.

„Отвратителен е пътят, нито пеш можеш да вървиш, нито с автомобил. Трошим си колите. Целият път е така – от Соколовци като се почне. Ужасно е. Не е нормално от толкова време да стоят тези дупки, вижда се, че сме забравени от държавата”, негодува и Анна Велева.

„Изключително трудно се придвижваме в селото и съвсем не безопасно. Няма участък, където спокойно можеш да избягаш от дупките без да навлезеш в другото платно, на много места няма видимост. Това че не се е случило до ден днешен пътно-транспортно произшествие, мисля че си е чист късмет. Само че на всички ни е ясно ,че на късмет не може да разчитаме. Говори се много дълго за спешен основен ремонт на трасето, което е 40 километра. След тежката зима при нас се отвориха много кратери. Хората негодуват. Много от шофьорите са принудени често да поправят колите си”, коментира кметът на селото Сийка Суркова. От Областно пътно управление – Смолян, са обещали, че трасето ще бъде ремонтирано до края на април. Суркова се надява и скоро да бъде избран изпълнител за подмяната на водопровода в Момчиловци и да започне приоритетно работа в този участък от пътя, за да може след като бъдат решени дългите процедури за основния ремонт на трасета, водопроводът да бъде сменен и да не се налага да се копае отново.

„Аз съм поредният народен представител, който отправя питания специално за този път. Задавал съм въпроси, защото едва ли има област с по-разбита пътна мрежа от Смолянска. Още в по-предния парламент Дора Янкова е питала кога ще започне този ремонт. Отговаряли са й поне двама министри – Петя Аврамова и Николай Нанков. И двамата са отговорили, че това ще стане, когато бъдат осигурени средства. Не трябва повече да се мълчи, защото хората страдат, от състоянието на пътя са засегнати 25 населени места от общините Смолян и Баните. Туризмът е пряко засегнат от разбитото трасе. И това не е само тук. Така е и на пътя Неделино – Златоград, Мадан – Златоград, Девин – Доспат, Рудозем – Елховец, в компрометирано състояние вече е и второкласния път ІІ-86 от Рожен до Устово. Пътната агенция би трябвало да вземе много бързи мерки. Проблемът е много сериозен, не само в нашата област. Преди четири години са избрани фирми за пътно поддържане, които нямат нито капацитет, нито биха искали да го направят, защото миналата година на този път Соколовци – Баните, вместо да преасфалтират каквото им е възложено, започнаха да вадят бордюрите, с което още повече влошиха неговото състояние”, каза народният представител от „Демократична България” Зарко Маринов. Той е оптимист, че най-проблемите пътища в областта ще бъдат ремонтирани.

„С оглед на много тежката ситуация в цялата страна на заседание на Комисията за регионално развитие бе гласувано предложение за разрешение на Народното събрание, с което да бъдат отпуснати около 650 млн. лв. на фирмите, които не са си получили още парите за пътните ремонти и второто да бъдат удължени договорите с тях до 31 септември, за да могат да се справят поне със започнатите, но недовършени ремонти на пътища”, допълни той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене