ОбС – Рудозем заседава в Елховец, където готвят протести за пътя

Жители на рудоземското село Елховец са в готовност на гражданско неподчинение, ако не се ремонтира пътя през селото, който обслужва 11 населени места с над 2000 жители. Това стана ясно на среща в селото, по време на извънредно заседание на ОбС – Рудозем в понеделник вечерта заради лошото състояние на пътя Рудозем-Елховец-яз. Пловдивци. В читалището в селото присъстваха областния управител Емил Хумчев и четиримата депутати от 22-ри МИР.

Пътят Рудозем-Елховец-Пловдивци се нуждае от тотален ремонт от години, но напълно се разрушава при строителството на язовир Пловдивци, който приключи преди три години. Пътното платно след тежката зима е в още по-окаяно състояние. По него започнаха ремонтни дейности през миналата година, но бяха спрени, коментират местните.

„Настояваме пътя да се оправи, защото започнаха миналата година ремонт, поокопаха канавките, отнесоха парите и пътя си остана в същото дередже. Настояваме пред народните представители да вземат веднага мерки за този път, иначе селото ще направим гражданско неподчинение и ще блокираме пътя за Смолян и Мадан. Откакто се прави язовира пътя се разрушава от машините, кърпят го напролет малко и се разбива още повече и повече. А плащаме винетки, младите бягат на 7 км в Рудозем да живеят, за да не си чупят колите. Вече сме песимистично настроени, все ни обещават, че ще се почне пътя, но изпълнения никакви. Това са много големи дупки“, заявяват един през друг хората в селото.

За да продължи ремонта на пътя се оказва, че е необходимо и решение на парламента, каза кметът на Рудозем Румен Пехливанов, който обсъдил проблема с регионалния министър Гроздан Караджов. Споразумението между централна и местна власт е община Рудозем да изготви проект за водопровода, който да се направи преди ремонта на пътя и да се решат изцяло проблемите на селото.

„През януари т.г. се договорихме, със споразумение между МРРБ и Община Рудозем, да направим технически проект за довеждащия водопровод. Проектът е приключен, предаден, до 7 април приключва тръжната процедура, надяваме се че бързо ще изберем изпълнител. Уверенията от регионалното министерство са, че веднага след това ще получим финансиране. Въпреки че по принцип е извън нашите задължения, направихме го с цел по-бързо да се случат нещата. При наличие на добра воля може да се реши казуса още това лято. Надявам се този път да станат нещата така, както, защото хората са готови на безсрочни протестни действия“, каза Пехливанов.

На заседанието общинските съветници приеха декларация, в която настояват всички институции да направят възможното през това лято ремонтът на пътя да бъде извършен.

Хората вече са загубили търпение, защото при тях е достигнала разнопосочна информация, най-вече, че този път ще бъде замразен и няма да бъде финансиран, каза областният управител Емил Хумчев.

„Асфалта е в изключително лошо състояние. Има задание в ОПУ-Смолян за превантивен ремонт на участъка от Рудозем – Елховец до яз. Пловдивци. Уверихме хората, че работата по този обект продължава, надяваме се фирмата да подпише анекса и да продължи ремонтните дейности и в края на септември т.г. да имаме изцяло ново трасе“, каза Хумчев.

На заседанието днес в Комисията по регионално развитие в НС е заложено разглеждане на предложението на министъра договорите с изпълнителите на текущи ремонти, които са сключени през 2019 г. и изтичат в края на юни, да бъдат удължени до края на септември т.г., за да може да се поеме ангажимент от държавата и да се разплатят към изпълнителите стари задължения, така че да се довършат пътните отсечки.

Депутатът от Смолян Зарко Маринов, който е и член на Комисията по регионално развитие заяви:

„Този път е бил започнат ремонт през м.г., но е извършено за под 200 000 лв. строителство, не са извършени много дейности – обрушване на скали, почистване. Това е един от пътните участъци от третокласната пътна мрежа в страната, който е в много тежко състояние. Проблемът с текущия ремонт на пътища стои пред Комисията по регионално развитие от началото на мандата. Неколкократно сме отправяли въпроси към МРРБ и АПИ за тези пътища, около 1000 км в цялата страна – възложени за ремонт и прекратени. Всички договори – 34 на брой изтичат сега до 30 юни, както е договорено от служебния регионален министър г-жа Комитова. Ако тези договори не бъдат продължени, няма да можем да направим нито един ремонт тази година в цялата страна. Група народни представители от управляващата коалиция внесоха проект за решение в Народното събрание и ще се обсъжда в Комисията по регионално развитие. Предложението е АПИ да предоговори с въпросните 34 фирми договорите им за тази година, така че да те бъдат удължени до сключването на нови договори. Целта е да не се получи така, че да няма фирми, които да поддържат републиканската пътна мрежа. С оглед на това, че става дума за възлагания и договори сключени в колизия със Закона за обществените поръчки, удължаването по предложение на вносителите е да не бъде по-късно от 30 септември т.г. Тоест АПИ да има срок, в който да влезе в диалог с фирмите, да им плати приетите и извършени дейности на 50% плюс 100% от сумите свързани с пътна маркировка и мантинели.

Тази пътна отсечка не е единствената в тежко окаяно състояние в страната. Около 1000 км третокласна пътна мрежа се нуждае от спешен ремонт. Ремонтите по тези отсечки са били възлагани в предни години, но без да са осигурени необходимите средства в бюджета. Миналата годината са заложени 254 млн. лв. по договори, а всъщност само до момента извършените и приети ремонти са за над 1 млрд. лв. Очевидно в тези договори е било включено само зимното поддържане, всичко друго е добавяно допълнително, така сумите по договорите са надхвърляни многократно. Общата прогнозна стойност за две години са за около 750 млн. лв., а всъщност възложените договори са за над 3 млрд. лв. Това е нарушение по Закона за обществените поръчки. По тази причина депутати от управляващата коалиция предложиха АПИ да влезе в диалог с всички фирми, които поддържат пътната мрежа, така че да не занули тази година от към пътни ремонти. На много места в страната са възлагани основни ремонти като текущи. Сега трябва да сложим край на тази практика да се възлагат допълнителни ремонти без обществени поръчки – без проект, без количествено-стойностна сметка, без строителни разрешения. Тези договори не са в интерес на обществото, не са направени така, че всяка стотинка ще бъде сигурно, че е използвана за строителство на пътища, това е големия проблем. Този проблем със започнати и изоставени текущи ремонти влиза за дискусия в Парламента.“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене