Гражданите питаха премиера Кирил Петков в Благоевград: Къде е промяната, назначават се пенсионери за директори…

В Благоевградска област се кадрува от БСП, това деление при назначенията е решение на коалицията ли, ние гласувахме за промяна, а каква стана тя, назначават се пенсионери за директори.

Например на Басейнова дирекция, после в ЮЗДП се създават длъжности пак за членове на БСП, обещахте, че ценза ще е важен за вас, а се оказва, че не е, ние се разочароваме, като виждаме кадровата политика и назначения. Вашият партньор трябва да спазва принципи.

Това бяха само част от въпросите с които благоевградчани обсипаха премиера Кирил Петков на площада в Благоевград. Той сам покани жителите на града на среща, за да си свери часовника.

Петков влезе в директен диалог с гражданите и ето какво отговори:

„Опитваме се да направим така,че  всяко едно министерство да си погледне хората, аз съм говорил и с другите партньори от коалицията, че наистина назначенията трябва да стават на база на ценз, а не на политическа основа,  трябва да се назначават кадърни хора. Администрацията е огромно тяло, ето по върховете сменяме зам.министри като видим, че някой не се справя добре.

Хората го контрираха и казаха, ние се интересуваме на местно ниво, защото се чувстваме като забравени, промяна се прави някъде, но не и при нас!

Премиерът отговори лаконично:

„Затова и съм тук, целта ми е да не стоим в софийските институции и да не знаем какво се случва. Идеята е да слезем обратно на земята и да видим какво се случва, давайте сигнали и назначения конкретно и ще работим, защото не става с общи приказки, а с реални действия и сигнали. Моля гражданите да дават сигнали с доказателства за злоупотреби или други неща, ние гарантираме нулева толерантност, но нека имаме свидетели и документация,особено ако са свързани с европроекти. Реално аз нямам доверие на ръководството на българската прокуратура и се надявам,че все повече прокурори ще имат смелостта да работят на страната на народа, каза Петков.

Мъж представил се за човек от бизнеса пък заяви,че има огромни затруднения да получи кредит от Българската банка за развитие. Той директно каза,че там няма промяна. А премиерът му поиска конкретно да пусне сигнал.

Хората го питаха и за галопиращите цени, за това как да живеят, обясниха, че им е трудно да се справят с ниските доходи.

„Цената на тока няма да се качва. Газа не можем да го удържим. Това каза от Благоевград премиерът Кирил Петков, запитан какво ще се случи със сметките след края на мораториума.

„Докато успяваме да държим цените на електроенергията – това е най-голямата подкрепа, която можем да направим за всички цени. 3% от БВП да се вкара като помощи – това е безпрецедентно. Нито една страна в Европа не е стигнала до такава степен”, допълни Петков.

Според него, „тази игра не може да се играе до безкрайност”.

„Докога ще ни стигнат парите? Затова следващото ниво е в Брюксел да се съберем заедно и да кажем за цената на газа, че който иска да продава в Европа – трябва да го прави на по-ниски цени. Тогава заради производствата на ток и газ ще падне инфлацията”, коментира Петков.

Всичко друго премиерът определи като пълни глупости, като допълни: „Ако някой ви говори, че може цените да се свалят с магическа пръчка – не може. Когато цената на производството се е качила, нараства и тази на крайния продукт”, обясни Петков и уточни, че се работи на ниво Брюксел и се вкарват „безпрецедентни” помощи, за да може отражението на световните цени да не е толкова голямо в България.

Любопитното за джумалии бе, че премиерът Кирил Петков не бе посрещнат от областния управител Валери Сарандев и кмета Илко Стоянов при визитата си в Благоевград.

Да посетиш областен град с административен център на областен управител и да не се срещнеш с кмета на общината, която посещаваш е малко казано неуважително към институциите.

В социалната мрежа „ври и кипи“ за поведение на министър председателя, който в Благоевград бе посрещнат от 16 журналисти и репортери, 27 служители на МВР, ДАНС, ГДБОП и едва десетина граждани членове на ГЕРБ в областния център.

Защо нямаше протокол за посрещането на премиера? Защо нямаше представители на местната и изпълнителна власт?   

Няма я всенародната любов. Явно премиерът бърка „Калофер с Калорифер“. Не сме в предизборна кампания, за да се разграничи политически една личност от друга. След срещата в Благоевград премиера посети борсата на петричкото село Кърналово и община Сандански.

Гражданите питаха премиера Кирил Петков в Благоевград: Къде е промяната, назначават се пенсионери за директори... снимка 1

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене