Премиерът: Спасението на България и Европа минава през ваксинирането

Сравни имунизациите със санирането – хората първо се плашели от него, а след това сами започнали да го искат

„Спасението на България и Европа минава през ваксинирането“. Това коментира премиерът Бойко Борисов, който инспектира центъра за разпределение на пациенти с COVID-19 в столичната болница „Св. Анна“ заедно със здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Двамата бяха посрещнати от директора на болницата д-р Славчо Близнаков. Центърът е и едно от местата в столицата, където се ваксинират от неделя и медиците на първа линия.

По думите на премиера мерките били много точни, много навременни и максимално щадящи свободата, правата на хората и движението им. В резултат на това смъртността и заболеваемостта спаднали, както и натискът върху интензивните отделения. Огромната ми радост е, че излекуваните са много повече от новозаразените заяви той. Борисов даде да се разбере, че след получаването на пълна и подробна информация за ваксините, българите ще се убедят, че именно това е пътят за справяне с пандемията и връщане към нормалния начин на живот.

Изтъкна, че с ваксината ще стане като със санирането, когато хората се плашели, а след това искали да санират блоковете си. „Ще видите, че с ваксината ще стане като със санирането. В началото плашеха хората, че ще им се вдигнат данъците, някой ще им купи жилищата, ще им ги продаде. Като видяха хората колко е хубаво, сега кметовете само за това питат – кога ще продължи санирането. Същото е и с ваксината. В началото се уповаваме само на ЕАЛ и ЕК, все повече информация идва, ще дойдат различни ваксини“, каза Борисов.

„Сега, когато виждат знаковите ни доктори. Даже и с Мангъров говорих и той ще се ваксинира“, заяви още Борисов, като заръча на доц. Атанас Мангъров, който е шеф на COVID отделението на Инфекциозна болница, ако още не се е ваксинирал, да го направи публично. По думите му той бил 100% за ваксинирането и също щял да си сложи ваксина. По-късно обаче стана ясно, че доцентът отказва да го направи (виж карето).

Премиерът добави, че у нас ще пристигнат още и различни ваксини за да могат личните лекари да направят най-добрия избор за предпазването на своите пациенти. „А дотогава първите 70 000-80 000 ваксини, които дойдат, ще бъдат поставени на хората на първа линия и всички останали“, посочи той.

Здравният министър Костадин Ангелов пък поясни, че църквата също подкрепяла ваксинирането.

„Спасението на България и Европа минава през ваксинирането. Това е най-важното в момента. Ще видите, че хората много бързо ще се убедят, особено след докторите“, каза Борисов.

Ангелов пък на свой ред заяви, че 699 са ваксинираните в момента. Най-много в Пловдив, София, Бургас и София-област. Нямало данни някой от тях да е проявил реакции.  Над 40 млн. лева сме похарчили за ремдесивир, който бил тежък медикамент и след него възстановяването било дълго, даде за пример Борисов.  „След такива лекарства с месеци пациентите не могат да се възстановят“, заключи в края премиерът  и даде да се разбере, че ваксинирането не е толкова страшно.

Иначе по време на инспекцията Борисов обеща, че кабинетът ще отдели пари за нов параклис към болницата, както и за нов скенер за който пък от бюджета на здравното министерство щели да бъдат отпуснати 1,4 млн. лв.  „Ще съдействаме максимално строежът да започне възможно най-скоро“, каза премиерът пък относно параклиса, а в свой пост във Фейсбук напомни, че кабинетът вече бил отпуснал близо 1 млн. лв. за оборудването на Клиниката по кардиология към болницата с най-съвременна медицинска апаратура.

Близнаков пък поясни, че годишно през лечебното заведение минават над 30 000 пациенти, тъй като болницата е най-високо технологична.

Малко по-късно премиерът написа във Фейсбук, че вярва, че всички българи ще се ваксинират. Според него именно така ще се върнем към нормалния си начин на живот. „Въпреки че нашите мерки винаги са били максимално либерални, те дадоха резултат. Реагирахме навреме, а хората бяха отговорни. Благодарение на това натискът върху лечебните заведения и смъртността спаднаха, а за пореден ден броят на оздравелите е много по-голям от този на заразените“, написа още премиерът.

Мангъров подкрепял, но нямало
да си сложи, защото бил с антитела

Въпреки думите на премиера доц. Атанас Мангъров няма да си сложи ваксина. Това заяви самият той пред столичен ежедневник, като посочи, че причината била, че вече имал антитела.

В същото време потвърди, че наистина подкрепял ваксинацията и щял да си направи имунизация, но ако нямал антитела. Преди 2 седмици се е изследвал и установил, че заради всекидневната си среща със заразата, тя е преминала и през него. „При положение че имам антитела, както и премиерът, който също изкара това заболяване, няма нужда да се ваксинираме. Но ако той и аз не бяхме карали вируса, аз щях да го посъветвам да се ваксинира“, бе коментарът на доцента. В същото време обаче редица лекари, в това число и шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов, който бе сред първите медици, сложили си ваксината, са категорични, че дори и при наличие на антитела е добре да си направиш имунизацията, но няколко месеца, след като е прекарана заразата.

Борисов от „Мещица“: Сега е суша,

но при наводнения язовирите са буфер

„Сега е суша, но има години с наводнения, а тези язовири са буферите“. Това коментира премиерът Бойко Борисов, който заедно със зам. регионалния министър Николай Нанков провери реновирането на язовир „Мещица“ край пернишкото село Мещица.

Беше уверен, че ремонтът на язовира ще бъде готов януари. От фирмата „Монтажи“ към икономическото министерство, която извършва реновираното, поясниха, че са направили укрепване. Борисов бе информиран за модернизацията на контролната измервателна система на водоема. Тя се осъществява чрез поставяне на индикатор за нивото на водата, метеорологична станция, пиезометри за водно налягане и инклинометри. Това ще позволи изграждане на система за ранно предупреждение, която ще включва дистанционно наблюдение на водното ниво, деформации, филтрация по стената, валежи, температура на въздуха и скорост на вятъра.

Борисов пък заяви, че това бил един от бившите опасни язовира,  а Нанков на свой ред заяви, че са дадени за ремонт 208 такива. Представител на строителната фирма заяви, че по списък са над 400, а на тях са възложени 208.

От фирмата го увериха, че имали вече одобрени вече над 180 проекта за ремонт на язовири в цялата страна – от Кирково до Видин. Към настоящия момент в страната се ремонтирали 90 водоема, в момента активно работили върху 65, като имало готови вече 15. До края на януари очаквали да бъдат готови между 30 и 40 язовира. Навсякъде се укрепвали стените.

„Сега е суша, но има години с наводнения, а тези язовири са буферите“, коментира премиерът.  По думите му в цялата страна се реконструират част от язовирите, за да се подобри техническото им състояние и да се осигури безопасността на хората.  „Язовир „Студена“ пък бил пълен на макс“, каза на свой ред Борисов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене