Сваляме маските

Отпадат всички мерки, въведени от здравните власти заради COVID-19, а носенето на предпазна маска остава само силно препоръчително, най-вече за градския транспорт и лечебните заведения.

С приетите в четвъртък промени в Закона за здравето на първо четене, след отпадане на извънредната епидемична обстановка, при нужда, министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор, ще може да въвежда противоепидемични мерки на територията на цялата страна или за отделна област. От 1 април България вече няма да е в ситуация на извънредна епидемична обстановка.

От 1 април отпада изискването за задължително носене на защитна маска за лице на обществени места, спазването на физическа дистанция, ограниченията в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито, ограниченията при посещение на присъствено обучение, забраната за свиждания в болниците и заведенията за социални услуги. От същата дата спират работа COVID-зоните.

За срок до три месеца след отмяна на епидемичната обстановка остава възможността НЗОК да заплаща на изпълнителите на медицинска и дентална помощ средства за работа при неблагоприятни условия, както и продължава действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена трудоспособност и степен на увреждане.

Според Главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и след отпадане на извънредната обстановка е силно препоръчително носенето на защитна маска за лице в градския транспорт, лечебните заведения, както и когато има струпване на много хора на открито.

От 1 април остава в сила изискването за предоставяне на цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от PCR или антигенен тест или аналогичен документ на граничните пунктове. /БГНЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене