Кандидатите за гуверньори на БНБ с общо намерение за приемане на eврото

Парламентарната комисия по бюджет и финанси изслушва кандидатите за гуверньор на Българска народна банка Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“ и Любомир Каримански от „Има такъв народ“.

В началото на изслушването на кандидатите за управител на Българската народна банка, бившият министър на образованието Красимир Вълчев имаше питане към Андрей Гюров със съмнение дали документът на Гюров за докторска степен е съобразено с българските изисквания. В противен случай ако не е – да не бъде допускан за изслушване. И от страна на Йордан Цонев от ДПС имаше реплика да се гласуват две точки – за допускане, както и за изслушване.

От своя страна Гюров съобщи, че официалният му документ от Виенския университет в Австрия за доктор е преведен в България и се приравнява на необходимата магистърска степен. Андрей Гюров все пак бе приет за изслушване като той беше първи, тъй като редът бе по азбучен ред.

Гюров посочи, че трябва да се наблегне най-вече на ефектите от ковид кризата в банковата система, високите цени на енергоносителите и част от основни суровини, тъй като близо до страната ни се води война. По този начин може са се справим с предизвикателствата, пред които е изправена нашата банкова система.

За следващия мандат Гюров би намерил баланс между посрещане на икономическите предизвикателства пред финансовата система и предприемане на мерки за заздравяване и устойчиво развитие на българската банкова система.

В заложените точки са ефективен и модерен банков надзор, подготовката и управлението на процесите по приемане на единната валута, дигитална трансформация на финансовия сектор, подобряване на комуникацията и издигане авторитета на БНБ като желано и уважавано място за работа.

Другият кандидатът за гуверньор на БНБ Любомир Каримански не се различи по нищо особено с целите на Гюров за единната валута, дигиталната трансформация на финансовия сектор, подобряване на комуникацията в БНБ.

Това, с което се различи Каримански от Гюров е стратегията му е за задълбочени анализи на инфлацията в България при несигурност в икономическия растеж. Заради войната, по думи на експертът, е необходимо да се правят анализи за инфлацията. БНБ в средносрочна перспектива трябва да гони оптимално близка стойност на инфлация, заложена от ЕЦБ. Според Каримански по този начин ще се избегне шока от инфлацията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене