Президентът: Час по-скоро да стане ясна визията на управляващите за решаване на проблема с излизането на битовите потребители на свободния пазар на електроенергия

България не може да даде съгласие за началото на преговорите за членство на РСМ в ЕС, докато не получим ясни гаранции за защита на националния интерес, подчерта Румен Радев

Необходимо е час по-скоро да стане ясна визията на управляващите за решаване на проблема с излизането на битовите потребители на свободния пазар на електроенергия. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес на Полигона за обучение по защита при бедствия, аварии и кризи в район Панчарево.

Румен Радев припомни, че до момента гражданите са останали защитени, тъй като битовите потребители са останали на регулирания пазар. „Надявам се това да не се прави прибързано и без подготовка, както бяха извадени на свободния пазар преди близо 2 години малкия и среден бизнес и до сега не могат да се възстановят“, посочи той. В отговор на въпрос за отпадането на мораториума върху цената на тока, президентът посочи, че би било редно след неговия край правителството да вземе мерки, за да бъдат всички промени на цените на електроенергията и на енергоносителите поносими за българите. По думите му кризите, които се развиват у нас са много и изключително тежки, затова е необходимо да се управляват, така че да има видим ефект за устойчива социална и икономическа политика в интерес на българските граждани.

„Предоставяне на оръжие на воюваща страна крие риск за сигурността на българите. Когато някой предлага такова решение, трябва да има съответно аргументация какво предлага, така че да се минимизира този риск“, коментира Румен Радев в отговор на въпрос за започналите в парламента консултации с партиите за изпращане на оръжие в Украйна. „Като държавен глава няма да допусна България да бъде въвлечена в тази война“, подчерта отново той. Подобно решение засяга не само военната, но и икономическата и социалната ни сигурност.

Запитан дали вижда напредък в преговорите между София и Скопие, президентът отбеляза, че днес е провел поредна среща с комисаря по политиката на разширяване и съседство на ЕС Оливер Вархеи. „Благодарение на настойчивостта на България, проблемите вече се осъзнават и се превръщат все повече в ангажимент на ЕС“, изтъкна Румен Радев. Той коментира, че се осъзнава необходимостта от предприемане на ясни конкретни действия за конституционна гаранция на правата на македонските българи, за изкореняване на езика на омразата, за ревизия на учебното съдържание и за опазване на нашето културно и историческо наследство, така че младите хора в РСМ да не се възпитават в дух на омраза към България. По думите му остава въпросът с какви механизми и инструменти ще се гарантира националния ни интерес.

Резултатите от преброяването в югозападната ни съседка държавният глава определи като поредно доказателство за безправието на македонските българи в РСМ, които не смеят да заявят откритосвоята идентичност. Президентът изтъкна, че над 120 000 граждани на РСМ са доказали с документ за произход у нас, че са българи. България не може да даде съгласие за началото на преговорите за членство на РСМ в ЕС, докато не получим ясни гаранции за защита на националния интерес, подчерта още Румен Радев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене