Седмицата на гората бе отбелязана и в СУ „Св. Св. Кирил и Методий – село Крупник

По повод предстоящата Седмица на гората, която ще отбележим в периода 4 – 10 април, в Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – село Крупник се състоя интересна инициатива – открит урок, преподаден от горски педагози и засаждане на фиданки от вида Червен дъб, Каталпа и Шестил.

Наши специални гост – лектори бяха горски педагози от Югозападно държавно предприятие, а в инициативата по засаждането на дръвчетата се включиха директорът на Държавно горско стопанство „Симитли“ инж. Благой Кишев, инж. Вера Станишева, началник отдел „Възобновяване на горите“ към ЮЗДП, кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, председателят на Общински съвет Симитли Вилимир Александров, директорът на училището в село Крупник Венцислав Кълбов, горски служители и учители.

В рамките на един учебен час горските педагози, заедно с учениците от шести клас, под формата на интерактивни игри, разговаряха за значението на горите, за дървесните видове, които има в нашата страна, за животните, които обитават горските ни масиви. Шестокласниците се забавляваха, но и научиха много ценни уроци, които обещаха да не забравят, но и също така обещаха да се грижат за дръвчетата, които посадиха заедно с горските служители в двора на учебното заведение.

По повод Седмицата на гората учениците от Крупник посетиха Горски разсадник „Орловец“, където научиха как точно става отглеждането на фиданки и кога те са готови да бъдат преместени от разсадника. Особено любопитство проявиха децата за дървесните видове, които се отглеждат в разсадника, а именно черен бор, зимен дъб, кестен акация, дива круша, киселец и други.

Впечатлени от работата на горските служите, шестокласниците от Крупник обещаха пак да дойдат в разсадника и пожелаха сами да засадят семена в някоя от лехите, които по-късно да пораснат и да станат красиви и здрави фиданки.

Директорът на Държавно горско стопанство „Симитли“ инж. Благой Кишев приветства идеята на децата и обеща да съдейства с каквото може.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене