Кметът Владимир Москов: Свидетели сме на голяма съпричастност към бягащите от войната

Има огромна съпричастност от жителите на общината и района.
Много дарения от фирми, от млади хора. Много добра инициатива проведоха  учениците и учителите от Професионалната гимназия „Димитър Талев“ и от гимназията в Сатовча, които събраха средства и хранителни продукти. С хранителни продукти помага и Районното мюфтийство, както и много граждани и фирми от региона“, каза в интервю за Радио Благоевград Владимир Москов, кмет на община Гоце Делчев.
Той посочи, че приетите бежанци са 110. Те са  настанени в хотела на общинската зала „Арена – Неврокоп“, в хотела на  Неврокопската митрополия, в село Делчево и няколко семейства – в предоставени безвъзмездно жилища от местни жители. Изхранването им е изцяло от дарения. В близките дни се очаква да пристигнат още 30 жени и деца, бягащи от войната в  Украйна.
„Имаме добра координация, опитваме се по някакъв начин да социализираме тези хора, Те когато дойдоха преди три седмици, тази първата група от 43-ма човека бяха с надежда, че след две седмици ще се приберат в родината си, но за съжаление войната продължава, 21 век сме, ненормална работа е да допуснем в Европа, където е цивилизацията на света, да има война, просто е необяснимо. Ние искаме и помагаме на тези хора“, сподели още кметът Москов и  припомни, че голяма част от жителите на град Гоце Делчев и района са потомци на бежанци и знаят за какво става въпрос.
За общинския бюджет.
„Нашият бюджет е окол 42 млн. лева.  Но за първи път сме притеснени с оглед на ситуацията. За три години успяхме да газифицираме всички учебни  заведения, детски градини, сградата на администрацията, за да отговорим на екологичните изисквания. Обаче сега е проблем голямото покачване на цената на газа, а и на тока. За тока има определени компенсации, но за газта – няма. Надявам се да бъдем компенсирани от държавата.
Също така се очертава и проблемът с изпълнение на обекти от оперативната програма „Регионално развитие“. Знаем оскъпяването на строителните материали, имаме два големи проекта: за социалните жилища и за културния дом, за които ни трябват допълнителни средства,  съответно – 600 хиляди лева и близо един милион лева за културния дом.
За предстоящата среща на местните власти от България и Северна Македония.
Националното сдружение на общините в Република България организира работна среща между 23 български общини от областите Благоевград и Кюстендил и 27-те общини от Североизточен, Източен и Югоизточен регион на Северна Македония., попадащи в обхвата на Програмата за трансгранично сътрудничество между двете държави 2021 –2027 г. Събитието ще се проведе на 31 март – 1 април 2022 година в град Сандански.
„Това е една от големите и важните програми за Благоевградска област. Ние гледаме към тази среща с надежда, че ще има повече пари за инфраструктура, за взаимен обмен, за здравеопазване, за култура, за улици, за пътища, за повече проекти за съвместна дейност, за опознаване на младите хора от двете държави. Но отново ще кажа: закъсняхме и ние, и македонците с формирането в двете държави на фондове, които да подсигуряват съвместната дейност. Трансграничната програма помогна до някъде, концентрира съвместната работа, но са малко средствата в тази програма. Имам надежда да бъдат повече. Ако искаме да развиваме нормални отношения, трябва да има и сериозен  финансов ресурс. Ние сме създали основа, има желание и от двете страни. Не сме почувствали някакво неглижирани, въпреки проблемите, свързани с преговорите за европейското членство на Северна Македония. Те са заинтересовани и ние сме заинтересовани да върви нормално сътрудничество във всички сфери“, коментира кметът Владимир Москов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене