В търсене на истината! Право на отговор от Елеонора Кирилова Барякова, директор на СУ „Неофит Рилски“-гр.Банско

Във връзка с публикации, излезли във Вашата медия Топпреса на 21.02.2022г и 22.02.2022. , Ви информирам, че цялата информация в публикациите съдържа неистини.

В СУ „Неофит Рилски“-гр.Банско съществува Механизъм за противодействие на тормоза и в него обстойно са описани нивата на агресия и алгоритъмът за действия.
Жалби и сигнали в учлището до 17.02.2022г. за агресия над ученици през учебната 2021/2022г. не са постъпвали, това личи от дневника за входяща кореспонденция. Доклади на дежурни учители по време на междучасие за инциденти и агресивно поведение, насочено към учениците, участвали в сбиването пред община Банско, не са входирани. Доклади на учители, преподаващи на класовете, от които са учениците, не са постъпвали.
Взаимоотношенията в класовете се наблюдават стриктно от класните ръководители и преподавателите. Учениците са по-буйни при завръщане в училище след дългото редуване на ОРЕС и присъствено обучение, но определено ситуацията е под контрол. Проведени са беседи за 4,5 и 6клас с участието на МКБППМН и РУ-Банско,,Детска педагогическа стая“ с теми за агресята, опасните вещества и общуването в интернет.

Предоставям Ви предисторията :На 27.01.2022г. в училище среща с мен проведe майка на ученичка от 5 клас. Тя ме уведоми, че дъщеря ѝ е била блъскана и замеряна със снежни топки от момчета петокласници на 21.01.2022г. пред входа на училището. Предложих да върнем записа на камерите, за да проследим случката, но тя конкретизира, че случката е станала пред входа на училищния двор, на улицата след часовете. Жалбата беше за системен физически и психически тормоз, но от описаните примери се оказа, че това се е случило в друго училище, в предишна учебна година.

Обясних на майката, че при нас сигнали няма, за да определим тормоза като системен.Тя реши да преработи жалбата и да я входира в началото на м.февруари. Определи ми среща на 08.02.2022г. Не дойде на срещата и не входира жалба.
Никой никога не ѝ е отказвал възможността да входира в училищната документация жалба..
На 17.02.2022г. в 14.48 родителката ми се обади по телефона, за да ми каже, че дъщеря ѝ е била нападната пред сградата на община Банско и този път има видеозаписи, и няма да остави нещата без последствие, ще подаде жалба към полицията. Отговорих ѝ, че това е нейно право.Тя ме информира, че изпраща жалба на електронната поща на училището.С това комуникацията ни приключи.

Жалбата бе входирана с входящ номер от 17.02.2022г. При нейното разглеждане установих, че е същата, която бях прочела на 27.01.2022г. Името на виновника, срещу когото се изискват мерки, не съответсва на ученик от училището ни.
На 21.02.2022 по мое предложение училищният психолог направи опит за разговор с нападаното момиче, но то, със знанието на майката, отказа да разкаже за проблемите си и да посочи виновниците.

На 23.02.2022г. представих обясненията си пред инспектора от Детска педагогическа стая.
В изпълнение на Плана на координационния съвет към училището са проведени беседи на теми като „Толерантност“ , „ Видове тормоз и как да се справим с тях“ и др..
Работата с инспектора на Детска педагогическа стая към РУ на МВР, гр.Банско, с отдел „Закрила на детето“, както и с представители на МКБППМН- никога не е прекъсвала.
В тази връзка пълна неистина е цитираното в статията за отказ при общуването с тези институции.

Статията сигнализира за забрана на родителските срещи, „за да не се дава гласност на детската агресията“. В изпълнение на т.6 от Раздел I на „Насоките за обучение и действие в условията на епидемична обстановка в училище “, утвърдени от министъра на МОН и министъра на МЗ, провеждането на родителски срещи в училището е ограничено, но не и забранено. Родителски срещи се провеждат след подаване на заявления от класните ръководители по определения в Правилника за дейността на училището ред.

В статията е отразено „директорката е карала децата в час по физическо възпитание да тичат на двора с маски“. Тази информация се опровергава от доклад на четиримата учители по ФВС.
В сигнала е посочено, че разделям учителите на ваксинирани и неваксинирани, като вторите подлагам на обиди и унижения. Факт е, че в изпълнение на заповедите на министъра на МЗ и на министъра на МОН-ваксинираните учители представят сертификати, доказващи ваксинацията, а неваксинираните подлежат на изследване с бързи щадящи антигенни тестове. Никой никога не е бил обиждан или унижаван, спазени са горепосочените изисквания за безопасна училищна среда.

Изнесена е клеветническа информация за легитимността на Обществения съвет. Неговото учредяване е напълно прозрачна процедура, състояла се в Туристическия информационен център на 01.10.2020г. На проведеното събрание с право на глас участие взеха представители на родителските активи на всички паралелки. Избрани са 8 родители . Деветият член на съвета е определен от Община Банско.За проведеното събрание е воден протокол (Протокол №1/01.10.2020г.) и е подписан присъствен списък от родителите делегати. В настоящия момент Общественият съвет работи активно за реализиране на училищните политики.
По публикуваните в статията сигнали е направена обстойна проверка от проверяващ орган на 02.03.2022г., за което е изготвен Констативен протокол № КМД-04-80/09.03.2022г. Информацията от протокола , надявам се, да сте получили в позицията на подаващи сигнала към МОН.

Държа правото ми на отговор да бъде спазено и информацията да бъде предоставена на вниманието на Вашите читатели.

С уважение,
ЕЛЕОНОРА БАРЯКОВА
Директор на СУ” Неофит Рилски” –гр.Банско

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене