Замразиха строежа на новото училище в село Рибново

Скъпите цени на строителните материали спряха дейностите по изграждането на новата сграда на Средно училище „Йордан Йовков” в гърменското село Рибново. От фирмата изпълнител „Престиж Бизнес” ООД са уведомили с писмо за това училищния директор Манчо Джуркин. Дружеството иска актуализация на цените, защото няма как да продължи работата си. В момента е замразена всякаква дейност по сградата, която е в груб строеж. Същото е положението и с новата спортна зала.

Цените на почти всички строителни материали са поскъпнали, като скокът тръгва от 30% нагоре. Някои от тях са дори два пъти по-скъпи.

„Няма как фирмата да вложи 100 000 лева, а да получи по договор минимум с 30% по-малко. Не е нормално да харчиш повече, а да получиш по-малко. Количествено-стойностната сметка е от 2019 година. А трябва и ремонт на сегашната сграда на училището да се направи, тя ще се свърже с топла връзка с новата постройка. Но сега не можем да купим нито тухли, нито изолация, нито дограма, нито желязо, нито материали за ВиК инсталацията”, каза за Илинден Прес директорът на СУ „Йордан Йовков” – Манчо Джуркин. Той уточни, че преди време от образователното министерство превели аванс от 1,2 милиона лева.

По план учениците в Рибново трябва да ползват новата база от следващата учебна година 2022/2023. Но всичко зависи от осигуряването на финансиране, което да е съобразено с поскъпването на строителните материали. В най-многолюдното гърменко село учат около 500 ученици в 24 паралелки, работят 70 души, а класните стаи в момента са само 16. Тук учат и децата от съседното село Осиково.

Фирмата, която строи ноата детска градина в Рибново, също е уведомила кмета на община Гърмен – Феим Иса, че няма как да продължи работата, ако не се направи актуализация на цените.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене