Нов рекорд преди Великден – купуваме две яйца за левче

Две яйца за левче – такова е положението по магазините двайсетина дни преди голямото великденско пазаруване. Както и другите хранителни стоки, и яйцата са на ценово рали. В началото на месеца на дребно те се продаваха в широки граници – между 0.21 и 0.40 лв. В предпоследната седмица на март и долната, и горната граница са изместени – между 0.24 и 0.44 лв. за брой. В момента в Пловдив най-дребните (размер М), снесени от свободни кокошки, струват 0,38 лв., а има и по 0,43 лв. Размер L гонят 0,50 лв.

Цените на яйцата наистина са динамични, но спекула не е възможна, тъй като има прекалено много производители и реална конкуренция, побърза да успокои председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов. Фермите като всички останали фирми са засегнати от високите цени на ток, газ и фураж. Той прогнозира, че и тази година ще има внос на яйца от обичайните държави – Полша, Румъния, но ще е предимно на бели яйца, които са предпочитани за боядисване. Агенцията по храните трябва да засили контрола при вноса на продукти от католически държави и да следи стриктно срока на годност, посъветва браншовикът. Въпреки че тази година католическият Великден се пада седмица преди нашия и опасността от масиран внос на неизползваните количества е минимална. Миналата година обаче разликата между празниците беше почти един месец и вносът наистина беше голям, пише “Марица”.

“Имаме достатъчно яйца, за да задоволим вътрешното потребление, та даже и да изнасяме”, посочи Гълъбов. Около 30% от продукцията се изнася. Покрай войната в Украйна например се е отворил пазар за родните птицевъди в Израел.

Другият задължителен елемент за великденската трапеза – агнешкото, тръгва от фермата за 10 лв./кг. По магазините в момента има агнешка плешка за 26 лв./кг, бут – за 27-28 лв. При усърдно търсене цяло охладено агне за намира за 22 лв. за кило. В свое интервю председателят на Националната козевъдна и овцевъдна асоциация Симеон Караколев потвърди, че има и внос на македонска мръвка, която идва на по-ниски цени. Причината е, че там износът се субсидира и няма такива тежки регулации както в ЕС.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене