Газът от април поскъпва не с 58%

Природният газ ще поскъпне от 1 април не с 58%, а с около 13 на сто. Това стана ясно по време на откритото заседание на Комисията за енергийно водно регулиране.

На 11 март „Булгаргаз“ внесе заявление в комисията за цена от 179,36 лв. за мегаватчас на база на котировките на нидерландската борса TTF от 1 до 10 март. Това е с близо 58% по-висока цена от тази през март, която е 113,73 лв. В следващите дни обаче цените тръгнаха надолу.

От „Булгаргаз“ заявиха, че към днешна дата, отчитайки котировките, цената би била не над 179 лв., а 128 лв. за мегаватчас.

Председателят на КЕВР Станислав Тодоров коментира, че внасянето на заявление 20 дни преди датата на влизане на цената в сила създава напрежение сред обществото и бизнеса, тъй като прогнозата се прави твърде отдалеч, при тази динамика на пазарите. Той заяви, че енергийният регулатор ще направи промени в наредбата за ценообразуване и заявлението ще се внася 10 дни или седмица преди комисията да се произнесе, за да бъде то по-близко до датата, на която се взема решението за цената на газа за регулирания пазар.

Окончателното решение колко ще струва природният газ през април ще се вземе в първия ден на месеца.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене