Община Разлог без неплатени сметки и добра събираемост на приходите

Днес в Разлог се проведе публично обществено обсъждане на проекта за бюджет на община Разлог за 2022 година. Присъстваха председателя на местния парламент д-р Мария Копанарова, изп. длъжността кмет инж. Венцислав Гърменов, зам. кметът по икономическите и правни въпроси Иван Гюров и секретаря на общината Димитър Крънчев. Тодор Дамянов директор на дирекция „Административно обслужване и финанси“ в Община Разлог представи финансовите параметри на общината за тази година.

За поредна година община Разлог няма допуснат финансов дефицит и неразплатени сметки. При спазване на стриктна финансова дисциплина и принципите на проследимост и рационалност на разходите има добра събираемост на приходната част, в това число и за минали години.

Финансовата рамка на община Разлог за тази година е – 36 264 738 лв.

Капиталовите разходи са в размер на 10 719 652 лв.

Тодор Дамянов представи цифрите от бюджет 2022 година и акцентира върху някои важни моменти:

„За съжаление това, което се отпуска, като трансфери за общинските бюджети от страна на държавата, води до притеснения, как ще се случи отчитането и функционирането на второстепенното разпоредители на бюджетни кредити до края на годината.

„Проблемът се появява от там, че в сравнение с миналата година заложеното в бюджета увеличение за делегирани от държавата дейности е 10%, а планираната от държавата прогнозна стойност на инфлацията вече е двуцифрено число.“

„Приходната част на бюджета ще бъде изпълнявана в трудно предвидима среда, предвид променящата се ситуация – войната в Украйна, цената на електроенергията, инфлацията“, коментира още главният финансист на община Разлог Тодор Дамянов.

„Това е едно предизвикателство, което стои пред нас – да изпълним бюджета, да не се влиза в дефицит, и в същото време да се запази нивото и качеството на социалните услуги, които предлага община Разлог“, добави той. Сред рисковите ситуации, които влияят са растящи цени, вероятности от затваряне на бизнеси заради високи цени и намаляване обороти на фирмите, което може да се отрази върху приходната част от бюджета.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене