ОТЧИТАТ БУМ НА ЗАДЪРЖАНАТА МАРИХУАНА

От Агенция „Митници” отчитат бум на задържаната марихуана от миналата година насам. Статистиката сочи, че откритите контрабандни наркотици от всички видове се увеличават в пъти. На какво се дължи това и какви методи използват наркотрафикантите, за да скрият дрогата, съобщава Димитър Иванов.

Пътят на дрогата обикновено върви от изток на запад, когато става въпрос за твърди наркотици. Леките обаче тръгват от България на юг.

„Като обичаен повтарящ се модел можем да отбележим, че пътува марихуана от България към Турция, а високорисковото вещество хероин пътува от Турция към Западна Европа като ние сме транзитна страна”, каза Георги Господинов, началник митнически пункт „Капитан Андреево”.

Причината за това е, че докато хероинът се произвежда в Близкия изток, канабис се отглежда в България или някоя от страните в Западните Балкани, обясняват експертите. Бумът на износа на марихуана се обяснява с по-високата й цена в Турция.

„Данните показват, че марихуаната на черния пазар в Турция се повишава и когато има повишено търсене и цената е скочила, тогава интересът на наркотрафикантите се е повишил”, коментира Диана Маркова от Агенция „Митници”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене