Второкласничката Габи – малко момиче с голям талант

Спечели наградата на телевизията на Детски Пиринфолк в Сандански

Габриела Аврамова е малко момиче с голям талант. От четиригодишна пее, излиза на сцена и покорява публиката. В началото изпълнява детски песнички, но скоро след това вече има репертоар на народна певица. Първият човек, който разбира, че пее вярно, е нейната майка.

Сега Габи е във втори клас  и вече пее във втора възрастова група – от 7 до 11 години, в която изискванията са по-големи. Последното й участие е в Националния конкурс „Път към славата“, където отново е на първо място. А наградата, която най-много цени, получава миналата година на Детския Пиринфолк в Сандански. Там тя взема наградата на телевизията.

„ Талант има в изобилие. Гласът й е хубав и много й се пее. Участвала е в редица фестивали и има много награди. Само през миналата година зае десетина първи и втори места – казва за нея музикалният й ръководител Петър Аврамов.

Спомня си първото й явяване на сцена. Било в Хаджидимово, с Копривленския ансамбъл. Изобщо не се притеснила. На успокоителните думи на възрастните жени от ансамбъла отговорила: „Не се безпокойте за мен, аз съм като вас, нали сме колежки!“

Специалистът по музика казва, че детето работи с голямо желание и одобрява песните, които му предлага. А те почти всички са народни, малко са авторските. След като направи аранжимент на песента, Петър Аврамов отива в студио и се залавя със съответния синбек.

„С жив съпровод и за детето е по-добре, но обикновено няма тази възможност“ – уточнява маестрото .

Когато започват да разучават нови песни, а той винаги се стреми да избира подходящи за Габи, първата работа е да й обясни значенето на думи, които тя чува за първи път. За него е важно как детето възприема песента, дали му харесва. Случва се Габи да дава идеи на своя ръководител, да го насочва.

Питам малката артистка изпадала ли е досега в затруднение на сцената, а тя ми отговоря: „Веднъж, когато бях още с бебешкото гласче…, не можах да си чуя музиката.“

Колкото до сценичното поведение, тя вече си има тактика – не гледа към хората, а си избира някаква точка и си мисли за песента. В това време майка й е извън залата, за да не я разсейва.

А как се чувства в носията, не й ли тежи? Не, добре й е така, стига да не е топло. Носията е специално ушита за нея, ризката е избродирана с много любов от нейната баба.

Интересувам се кой от двамата родители в по-голяма степен е съпричастен към сценичните изяви на Габи. Оказва се бащата. Колкото и задължения да има, щом трябва да закара малката певица на участие, оставя всичко друго на заден план.

И докато бащата вижда дъщеря си като бъдеща певица, майката предпочита детето да поеме по друг път, да пее просто за удоволствие. Разбира се, решаващата дума след време ще има Габи.

На коя страна ще натежат везните, още не се знае. Възможности за избор няма да липсват, защото второкласничката от Първо ОУ в Гоце Делчев се справя лесно с всички предмети в училище. Опитва се и да пише стихотворения, много лесно запомня текстове, артистична е, декламира с чувство.

Въпреки голямата си натовареност, момиченцето намира време и за игри, след училище бърза да поиграе с приятели.

На дневен ред е постъпването на Габриела в Школата по пиано към читалището в Гоце Делчев. Желанието й е голямо, а това вече е предпоставка за успех на още едно поприще!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене