Двугодишен мораториум с тримесечен гратисен период върху продажба на общинските жилища, бе наложен от Общински съвет Благоевград

Общински съвет Благоевград наложи двугодишен мораториум върху продажбата на общински жилища. На настоящите наематели, желаещи да закупят своите апартаменти, се дава тримесечен гратисен период. Хората, които вече са заявили такова намерение или имат решение от местния парламент, с което им е позволено, но сделката не е финализирана, няма да бъдат ощетени, тъй като техните казуси ще се разглеждат в рамките на Наредбата, преди измененията, приети днес.

В „Наредба за реда и условията за установяване на жилищните нужди на граждани, ползване и управление на общински жилища“ бяха направени и още няколко промени, сред които:

Да се извършва задълбочено изследване на доходите на наемателите, така че да не се допуска лице с по-големи доходи да може да живее или да си закупи общинско жилище;
Лицето, което желае да закупи жилище, не трябва да е прехвърляло имот в Община Благоевград през последните 10 години.
Във връзка с предложението за мораториум върху продажбата на общинските жилища, кметът Илко Стоянов обясни, че идеята на всичко е да може да се отговори реално на нуждите на населението. По думите му целта на общинските жилища е не толкова да бъдат закупувани, колкото да са на разположение на гражданите при възникването на казуси от различно естество, свързани с липсата на място, в което да живеят заради затруднения – финансови или друг вид.

„Важно е да уточним, че има разлика между социалните и общинските жилища. Едно са тези социални жилища, които три години стояха празни, друго са тези, които коментираме в момента”, подчерта той.

Общински съвет Благоевград прие още едно важно решение за жителите на община Благоевград, с което таксата за отглеждане на домашно куче, което не е кастрирано, се намалява от 130 на 30 лв.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене