САЩ изпращат на ЕС милиарди кубически метра природен газ

Съединените щати финализират план за доставка в Европейския съюз на до 15 милиарда кубически метра втечнен природен газ до края на 2022 г., пише „Financial Times“, позовавайки се на трима запознати със сделката.

Тя има за цел да помогне на ЕС да намали зависимостта си от природен газ от Русия, докато блокът се опитва да ограничи руския внос с 2/3 тази година.

Доставките на газ от САЩ ще бъдат насочени към целта, поставена от ЕС този месец, за замяна на 50 милиарда кубически метра газ, които Русия в момента доставя, с алтернативни доставки.

Президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен възнамеряват да обявят споразумението.

ЕС е под силен натиск да забрани вноса на руска енергия, но германският канцлер Олаф Шолц предупреди срещу текуща забрана на изкопаемите горива в страната, заявявайки, че подобен ход може да предизвика рецесия.

Германски официални представители казват, че рязък спад на вноса на руски газ тази година ще постигне същата цел като санкциите.

https://www.vbox7.com/play:766f41efb6

 БГНЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене