Радев с извънредни новини след срещата на върха на НАТО ВИДЕО

Никой посланик няма правото да си присвоява правото да говори от името на българския народ, заяви той по повод изказването на Елеонора Митрофанова  

България изложи своите виждания да работим със своите съседи за изграждането на системата от тръбопроводи за гориво. Това заяви в Брюксел президентът Румен Радев е в Брюксел, където участва в извънредната Среща на върха на НАТО.

„Срещата на НАТО е изключително важна за нашата сигурност, за войната в Украйна и единството на Алианса. Единни сме в осъждането на агресията и на недопустимата война. Никога Алиансът не е бил по-единен“, каза още Радев.

България е изложила пред НАТО своите виждания за необходимостта да се работи активно със съседните ни страни за изграждане с финансовите механизми на Алианса на системата от тръбопроводи за осигуряване на гориво.

„Една от големите задачи на тази среща беше да не допуснем ескалация на конфликта, както и защитата на всяка една членка на НАТО по чл. 5-ти, както и да не се намесваме в тази война, което би довело до Трета световна война.

В хода на военните действия множеството от страните взеха решение за повишаване на техните бюджети, каза още Радев и обясни, че това би означавало „нови способности и по-голяма оперативна съвместимост“.

„Необходимо е да засилим съвместните тренировки, да увеличим ситуационната осведоменост и всички да работим заедно, така че да имаме устойчив преход към дългосрочна адаптация на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса“, каза той и допълни, че „трябва да повишаваме и устойчивостта по отношение на мобилността, на логистичното осигуряване.

Затова България изложи и своите виждания да работим усилено заедно с нашите съседи като Гърция и Румъния за изграждане на финансовите, механизми на НАТО за системата от тръбопроводи за осигуряване на гориво“.

По думите му, премиерите на Великобритания и Италия са предложили техни военни да се присъединят към многонационалната батальонна група на България.

„Знаете има вече рота от САЩ с бронирани машини. Борис Джонсън също предложи Великобритания да изпрати своя рота150 човека. Италианският премиер Марио Драги също заяви такава готовност“, подчерта държавният глава.

Радев коментира и изказването на посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова. „Никой посланик няма правото да си присвоява правото да говори от името на българския народ”, категоричен бе Радев.

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=external&v=1105330830257108

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене