Бизнесменът Н. Бошкилов е новият лидер на БСП – Благоевград, конкурентите му вкупом си направиха отвод

Бизнесменът Николай Бошкилов е новият лидер на БСП в Благоевград. Той бе избран на ръководния пост със 106 гласа „за” и 0 „против” по време на 48-та отчетно-изборна конференция на общинската партийна организация.

Сред номинираните за председателския пост бяха още младежкият лидер и общински съветник Антон Асиски, парламентаристите Гергана Янчева и Милан Богдански, д-р Вангел Арабаджиев и Георги Монев. След като всички си направиха отвод, бе проведен явен вот, който отчете единодушна подкрепа за Николай Бошкилов.

Изборът на собственика на Винарска изба „Вини-Бошкилов“ не е изненада. Той имаше най-много номинации за лидерското място, бе фаворит и на така нареченото „младо крило“ в БСП. Немалко социалисти виждат в негово лице носител на така желаната промяна в БСП и разчитат за обединение и подем в редиците на червената партия в областния център – задача, която няма да е никак лесна при скандалите и разединението, които от години съпътстват всеки избор и форум на структурата.

За председател на контролната комисия бе избран ексбанкерът Огнян Андонов.

Конференцията бе обявена за 9:30 часа, но започна малко след 10 часа, когато в залата на читалище „Никола Вапцаров“ се събраха всички делегати. Пръв от гостите дойде пиринският депутат Кристиан Вигенин, а малко след началото на форума се появиха и екскметът на Благоевград Костадин Паскалев и Корнелия Нинова, която е кандидат за национален лидер на БСП.

След направения контролен отчет стана ясно, че в БСП са наслоени множество структурни и организационни проблеми, които възпрепятстват бъдещото развитие на партията. Като фундаментални спънки се изтъкнаха вътрешнопартийното „самоизяждане“, липсата на диалог между лидерите и общинските звена и невъзможността да се привличат млади и активни управленски кадри, които да реализират политиката на БСП в перспектива. Стъпка напред в тази посока направиха благоевградските социалисти, като гласуваха и приеха с пълно мнозинство да има 20% младежка квота при местни и национални избори. Това решение зарадва и вдъхнови активистите от младежката структура на БСП, които също присъстваха на конференцията.

Бившият градоначалник на Благоевград Костадин Паскалев също не изневери на себе си и застана пред трибуната, анализирайки ситуацията в БСП на местно и национално ниво.

За национален лидер с абсолютно мнозинство благоевградските социалисти избраха подкрепяната от д-р Пандев Корнелия Нинова. Тя пребори номинирания от Ю. Гошев и Е. Костадинов сегашен лидер Михаил Миков, като спечели 32 номинации от всички партийни организации в община Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене