Кметът Димитър Бръчков: Проведохме пълноценни разговори по новия Фонд за общински инвестиции

Кметът на община Петрич Димитър Бръчков, който е и част от ръководството на Националното сдружение на общините в Република България, взе участие отново в работна среща в столицата по първия работен проект на планирания Фонд за общински инвестиции. И в този етап на разговорите се включи вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. Сред обсъдените въпроси в контекста на бъдещия Фонд за общински инвестиции бяха подкрепата за общински пътища и ВиК проекти и набирането на информация от общините за публичните сгради – обект на бъдещо финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост.

Бъдещият Фонд за общински инвестиции с ресурс от 1 млрд. лв. от държавния бюджет е структуриран в Програма с работно наименование „Фонд за инфраструктурна помощ на общините на конкурентен подбор“. Основната му цел е да бъде в помощ на общинските администрации, като финансира подготовката и изпълнението на инвестиционни проекти, насочени към трайно подобряване на общинската инфраструктура.

В направление В и К проекти и финансиране на общински пътища стана ясно, че МРРБ ще разполага с бюджет от 500 млн. лв. за капиталови инвестиции, съгласно приетия държавен бюджет. Намеренията са, в рамките му с 250 млн. лв. да се подкрепят пътни проекти и с още толкова ВиК проекти.

МРРБ стартира и подготовката на бъдещата Програма „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на нежилищния сграден фонд“. Предвижда се всички общини в страната да имат достъп до ресурса от плана, но първо трябва да направят „инвентаризация“ на обществения сграден фонд, който се намира на тяхна територия.

Предстои МРРБ да разработи насоки за кандидатстване и критерии за приоритизиране на обектите. На срещата беше договорено също да стартират експертни разговори между МРРБ и НСОРБ по темата за финансовата децентрализация.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене