Войната в Украйна оскъпява жилищата в Благоевград, цените на материалите вървят нагоре

Войната в Украйна затруднява доставката на основни строителни материали у нас. Браншът търси възможности за внос от други страни, но това води до двойно оскъпяване на суровините. Тази ситуация може да постави пред риск редица инфраструктурни проекти, а цените на жилищата вероятно ще продължат да вървят нагоре. Това коментира строителният предприемач от Благоевград Петър Байкушев.

Според него секторът е оставен да се спасява сам и мнозина предприемачи се опитват да компенсират прекъснатите доставки от Украйна и Русия, които са основен износител на стомана и желязо за Европа, с внос от трети страни. Това обаче води до двойно и тройно оскъпяване на материалите.

„Бизнесът е оставен да се спасява поединично. Нямам информация държавата да е дала заявка да подкрепи по някакъв начин този сектор“, допълни Байкушев.

Той прогнозира, че цените на жилищата ще продължат да се увеличават, като в сравнение с минал период увеличението в момента е с над 20 процента.

В момента държавните поръчки са на кота нула и строителите се опитват да оцелеят с работа за частни инвеститори.

„Никой не може да каже кога ще приключат военните действия в Украйна и кога ще бъдат възстановени търговските връзки в Европа. За нас най-важното сега е да спасим бизнеса и да съхраним работниците, но не е изключено някои по-малки фирми да понесат фатални последици от случващото се в момента“, подчерта Байкушев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене