Увеличава се броят на болните от грип деца в Благоевград

Завишена заболеваемост от остри респираторни заболявания и грип при малките деца отчитат в Благоевград. Случаите са много повече в сравнение с миналата седмица, когато заради ръст от 400 на 10 000 население от 18 март в общината бе обявена епидемична обстановка от РЗИ. В училищата все още броят на отсъстващите ученици по здравословни причини не е достигнал 30%, за да бъде въведено онлайн обучение.

Увеличава се броят на болните от грип и в други общини – Петрич и Сандански са следващите по брой заразени и ако преминат определената граница, и там ще бъде обявена грипна епидемия.
Днес предстои да бъде направен анализ на последните данни за развитието на епидемичната обстановка в областта, за да се прецени дали ще бъдат въведени допълнителни мерки, заяви директорът на РЗИ д-р Калоян Калоянов.

Припомняме, че след обявяване на грипната епидемия в Благоевград с негова заповед бяха забранени плановите операции в лечебните заведения, провеждането на детски и женски консултации, профилактичните прегледи, както и извършването на плановите имунизации и реимунизации при деца. Изключение бе направено по отношение на ваксините срещу Ковид-19, към които няма висок интерес. Изследванията за коронавирус драстично намаляха, вчера са
установени 3 нови случая в микробиологичната лаборатория на МБАЛ – Благоевград.

„Правим изследвания и за грип, най-вече на пациенти за болнично лечение, които са с отрицателни резултати за Ковид-19. Досега аз не съм установила грип. Той се наблюдава най-вече при малките деца, но в момента освен грип„Камбоджа“ върлуват много респираторни и аденовируси”, заяви вирусологът д-р Цветанка Иванова.

Лечението е симптоматично, като наред с традиционните медикаменти за кашлица, хрема и температура се предписват имуностимулатори, както и антибиотици при бактериална инфекция.

От вчера спешните хирургични случаи се поемат от болница ПУЛС съгласно двуседмичната ротация, която бе въведена от РЗИ за разпределяне на пациентите между двете основни лечебни заведения – държавната и частната, при ковидната епидемия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене