Набират помощи за черквата в с. Чуричени, Петричка духовна околия

Черквата „Успение Богородично“ в с. Чуричени, Петричка духовна околия, се нуждае от средства за довършване на ремонта в нея и изграждане на нова камбанария. Храмът е над 100 години, за поддържането му са необходими средства.

„Това е паметник, който трябва да се уважава и цени, защото храмовете обединяват хората и са запазили българщината“, каза за отец Павел и разказа за окаяния вид на храма.

„Предприехме крупен ремонт. Покривът беше почти разрушен. Преди 1 г. взехме решение в епархийския съвет. С благословението на дядо владика отпуснаха средства и направихме покрива. Решихме да обновим храма външно и вътрешно. Свалихме изцяло мазилката, дървената конструкция и сега правим едно цялостно обновление. Проблем се оказа и камбанарията, имаше опасност да се срути. Демонтирахме камбанарията и ще изградим нова. Проектът е готов. Имаме обещание на една фирма, която ще започне да я изгражда. Вътре в храма половината мазилка е направена. В момента майсторът работи и сме почти на финала. След това започваме камбанарията“, допълни още отец Павел.

„Преди да направим покрива, вътре течеше изцяло и всичко се разрушаваше. Сега вече не тече. Някои местни хора помагат с труд, но нямам финансова помощ от хората от селото. С труд помагат, за което съм много благодарен“, споделя отец Павел.

От митрополията са помогнали финансово за ремонта на покрива. В момента с благоволението на дядо Серафим материалите за ремонта се плащат със средства от храмовете в Петрич.

Храмът в Чуричени няма възможност да събере необходимата сума, тя е непосилна за жителите на селото. Но хората от Чуричени са разпръснати по цяла България. Особено в Петрич има много.

„Помагаме на всички църкви по селата, не само на тази в Чуричени“, каза още отец Павел и уточни, че от 15 години всяка църква във всяко едно населено място има открита банкова сметка.

Всеки, който желае, може да дари.

Открита е банкова сметка за черквата в село Чуричени.
Св. Неврокопска митрополия, църковни настоятелства
Сметка 02/0000000014806034
IBAN BG83STSA93000014806034
BIC STSABGSF
За да бъдат преведени средствата за черквата в с. Чуричени, трябва да се допълни кодът 427.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене