Износът на електроенергия да бъде ограничен, настояват от КТ „Подкрепа“

Конфедерацията на труда /КТ/ „Подкрепа“ настоява да бъде ограничен износът на електрическа енергия с цел да се защитят гражданите от цените на енергоизточниците, които редовно вървят в посока нагоре, предават от „БНР“.

Според последните публикувани данни за инфлацията в България, на годишна база тя нараства от 9,1% през януари до 10% през миналия месец. За сравнение през февруари 2021 г. инфлацията беше минус 0,1%.

Най-значим е ръстът на цените в транспорта с почти 21%. Следват цените на хранителните продукти и за поддръжка на жилището.

Ръстът на потребителските цени е по-умерен и под нивата от февруари 2020 г. само за алкохолните напитки и тютюневите изделия и здравеопазването – 1,4% и 1,5%.

Това развитие е очаквано с оглед на рекордните цени на енергоносителите. През 2021 г. ръстът им беше предизвикан от три основни фактора. Първият е намаляване на очакваните количества електроенергия, произведени от ветрогенератори в Германия, което доведе до нараснало търсене на заместващи горива като газ.

Вторият фактор, това е нарасналото търсене на ел. енергия и горива, вследствие от настъпилото икономическо оживление след коронакризата. Третият показател се крие в недалновидните договори за доставка на газ за 2021 г., които не бяха съобразени с нуждите на европейската икономика.

Всички тези фактори щяха да имат минимално отражение върху ежедневието на българите, ако пазарът на електроенергия в страната не беше либерализиран в средата на 2021 г., твърдят от Конфедерацията.

Оттогава произведената в България ел. енергия се търгува на борсата, където местният бизнес се съревновава за наличната енергия редом с чуждия такъв. И съвсем логично цената се увеличава до нивата на европейските цени. Но пък произведената продукция се купува от българските граждани с български, а не с европейски заплати.

От синдиката са категорични, че следващите месеци ще бъдат изпълнени с неизвестност и затруднения както за гражданите, така и за българския бизнес. Цените на енергоизточниците ще растат и ще бъдат допълнителен двигател за нарастване и на цените на крайните потребителски стоки и услуги. В тези условия единствената защита за българските граждани е ограничаването на износа на електроенергия и увеличаване ролята на мощностите, които работят с местен ресурс – въглищните ТЕЦ-ове.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене