Феим Иса: Високите цени поставят под риск изпълнението на важни проекти, държавата трябва да реши проблема

Инфлацията в страната може да остави много общински проекти недовършени. По-високите цени на материалите и повишените разходи на фирмите са факт и държавата трябва навреме да намери начин да реши този проблем. За това алармира кметът на община Гърмен – Феим Иса. Става въпрос и за европейски проекти и за такива, които се финансират от националния или общинския бюджет. Договорите за тях са сключени преди време, когато цените на стоки и услуги са били по-ниски. Те са на стойности, които в момента няма как да покрият разходите на фирмите за материали и изпълнение на проектите.

Ако една улица от 100 метра преди се ремонтирала за 40 000 лева, сега това струва 60 000 лева. Вече има получени писма в Община Гърмен от фирми, че скокът на цените е над 30% и те няма как да изпълнят задълженията си по договорите при стойностите, на които са сключени. Община Гърмен има договор за 1,2 млн. лв. с Държавен фонд „Земеделие” за асфалтиране на 14 улици в различни населени места. Договорът е сключен през 2019 година, а проектът е от 2017 г. Тогава цените са били много по-ниски.

„Застрашени са редица важни за нас проекти – новата детска градина и спортната зала в Долно Дряново, спортната зала в Дъбница, детската градина и училището в село Рибново. Това е проблем, който имат всички общини. Затова е необходимо държавата, общините и бизнесът бързо да намерят вариант за решаването на казуса”, категоричен е Феим Иса.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене