Турист почина в района на Малък Мечи връх в Рила

Веднага към мястото се отправя екип планински спасители и доктор, които са се намирали в хижа Македония

Вчера в 19:00 часа в ПСС-Благоевград е получен сигнал за лежащ в безсъзнание турист, открит на Малък Мечи връх. Веднага към мястото се отправя екип планински спасители и доктор, които са се намирали в хижа Македония.

Въпреки бързото достигане до пострадалия с помощта на моторната шейна на хижата, управлявана от планинския спасител Димитър Груйчев, докторът само е констатирал, че туристът (възрастен мъж) е починал, вероятно от инфаркт.

Екип от петима спасители от пост „Бодрост“ са се свързали с Второ РПУ-Благоевград, след което се е отправил към мястото с две моторни шейни, за да помогнат на колегите си при транспортирането.

Акцията е приключила в 21:30 часа.

От ПСС-Благоевград информират, че всички действия са били съгласувани с дирекцията на НП „Рила“ .Участие в акцията са влели десет планински спасители (седем от отряда в Благоевград и трима от други отряди).

Планинските спасители напомнят на всички преминаващи през горна лифтова станция и билото към хижа „Македония“, че преходът е дълъг, няма добра зимна маркировка и при намалена видимост има опасност от изгубване и попадане в трудна ситуация. Преходът през билото е само за добре подготвени физически и алпийско оборудвани туристи.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене