Димитър Капитанов пред Топ Преса днес : В АБВ на Първанов ясно прозират лични и корпоративн интересни! Спасението е в Бюлетина № 22 и преференция № 4

10710860_463122200497099_7282214970858853906_n1.При откриване на предизборната кампания в Благоевград, изразихте сигурност в успеха на предстоящите избори, защото „левите хора са хората на утрешния ден”. Какви точно според вас са хората на утрешния ден?

Хората на утрешния ден са честните и почтени хора на труда- в сферата на образованието,здравеопазването, промишлеността, земеделието, културата , услугите.Това са хората, които работят, които произвеждат благата ни. А държавата е тази, която трябва да им подсигури условия. Мога със сигурност да кажа, че у нас хората 90% са леви или трябва да бъдат леви,защото в крайна сметка в тази държава трябва да се провежда лява политика, която е най-близка до тях.

2. Ключовите акценти във вашата платформа са образованието и здравеопазването, какъв ще бъде вашият принос в тези сфери и по- точно в образователната?

Образованието и здравеопазването са ключовите сфери в живота на всяка една страна и за това ние сме ги заложили в нашата платформа, действително като ключови.Повече от 25 години в тези 2 основни сфери на живота на страната се правят реформи, но тази дума категорично трябва да излезе от употреба. Ние имахме прекрасно образование и прекрасно здравеопазване. Не е необходимо да се правят повече експерименти. В България образованието трябва да бъде такова, каквото е било-да има основно,средно и висше образование, а Конституцията казва категорично, че то трябва да бъде безплатно. Говорят за дуално образование, а ние имахме идеална система на техникуми, професионални училища. Сега липсата на кадри абсолютно във всички сфери- и на производството и на обществения сектор е крещяща. Така че нека да обърнем поглед към онова образование, което имахме. Тези експерименти с ЕТ, с личните лекари ,с потребителските такси трябва да спрат. Течовете от бюджета към здравеопазването са безобразни. Трябва да се реши кои болници трябва да работят- тези за обща профилактика, специализираните болници, диспансерите и най-вече спешната помощ. Не съм специалист, но това е моето мнение.

  1. През юни изразихте категорично становище, че няма опасност за банковата система и е изключено е да се повтори колапсът от 1997 г. какво мислете сега за ситуацията в КТБ ?

Опасност за банковата система действително няма, защото не може да се повтори 1997 г., но ситуацията в КТБ излиза от контрол.Държавата няма как да се намеси, нито НС, нито МС. УС на БНБ се избира от Парламента , но е недопустимо да се прави ревизия на банката вече повече от 2 месеца. В нормалните държави, когато има проблем в една банка влиза прокуратурата, влизат одиторите в рамките  в рамките на 10 дни, вижда се баланса на банката и се решава въпроса. Убеден съм, че има някои сили, които плашат проблема в КТБ да бъде решен, но това се надявам да стане публична тайна в най-скоро време. Имахме опит за разклащане на банковата система , но опасност да се повтори ситуацията от 97г няма.

  1. Според Вас обтегната обстановка в банковата система има връзка с предстоящите предсрочни избори, ако това е така, кой има интерес от тази дестабилизация?

Мисля, че това е една от причините да бъдат предизвикани тези  избори, а кой има интерес е ясно- хората, които бяха до сега в опозиция и тези, които протестираха още от 1-вия ден на създаването на това правителство, я и все повече се вижда пристрастието на президентската институция, която според мен също има участие в този хаос.

6. Какво е Вашето лично отношение към АБВ, с които на предстоящите избори ще бъдете преки конкуренти?

Аз не приемам по този начин да се прави политика вътре в БСП. Хората, които излязоха и отидоха в АБВ са публични личности, били на ръководни длъжности в държавата и в партията. Хора, които членовете и симпатизантите на БСП са ги  избирали. Според мен начина по който се процедира, със създаването на АБВ първо като  движение, а после като партия  е недопустимо, особено от хора като президента Г.Първанов и като Р. Петков. Тук ясно прозират някои интереси – лични и корпоративни.

7. Като заместник областен управител срещу Вас имаше отправени обвинения, от 12 селски управители, че  упражнявате груба намеса в работата им. Не смятате ли, че един губернатор, би трябвало да прояви по-голяма гъвкавост и комуникативност, за да не се стига до подобни сблъсъци на интереси?

Ако имате предвид проблемите, които се създадоха само и единствено в общ. Петрич от общо 14 общини в Благоевградска област, ще ви кажа че те не бяха 12 селски кмета. Повечето от тях грубо бяха подписани, ако мога така да се изразя, без да бъдат попитани.Много пъти съм обяснявал, че назначенията по програма Сигурност извършваше  Областната управа. Задълженията на кметовете по тази програма бяха ясно разписани, но не те бяха хората, които трябваше да назначават. Проблемите дойдоха от тук и в частност от управлението на общината. Просто всеки трябва да знае докъде стигат неговите ангажименти и докъде са правомощията му.

8. Основната Ви цел е да не допуснете повече ГЕРБ да съсипва  държавата и на тези избори да  върнете държавата на хората. С какво Вашето управление ще е по-добро, от това на Герб и в какво точно се изразява връщането на държавата на хората? Тя не е ли тяхна?

Ние доказахме за 1 година управление, че мислим за хората, че провеждаме соц. политика. Нека не изреждам какво сме свършили за тази 1 година. Връщането на държавата на хората означава те реално да участват в управлението, освен чрез отиването на избори и гласуването конкретно за народни представители, тези хора трябва да имат усещането и за сигурност. Трябва да се провеждат срещи с представителите, които са избрали, за да могат да се правят конкретни предложения, да задават въпроси и да получават добри отговори. Връщането на държавата означава ред и сигурност, институциите да заработят, най-вече МВР, съда и прокуратурата. Знаем, че има пропуски в Конституцията, заради които не може да се извършва ефективен и ефикасен контрол и за това сме критикувани в Европа.

9 . С какво сте готов да помагате и  съдействате на хората, какво ще е първото нещо което ще направите станете ли депутат?

Аз съм поел конкретни ангажименти  пред някои хора от област Благоевград, а да не говорим че съм от община Петрич и там ангажиментите ми са още по-големи и по-сериозни.Има големи инфраструктурни проекти, които година и половина тормозят хората от община Петрич и от областта. Най- напред това е строителството на автомагистрала Струма. Тук се случва нещо като в КТБ.Повече от година се работи, а няма ясен срок за изпълнение. Първото нещо, с което би следвало да се захванем, специално по отношение на община Петрич и района, това е да се видят проблемите, които на мен са ми пределно ясни около строителството на ЛОТ 4 и второто по важност нещо, с което бих се заел веднага, това са проблемите със земеделието.

  1. БСП твърди, че ГЕРБ и земеделското министерство не са  направили нищо за  района на Петрич, на който му трябва малко, за да се развие. Лесно е да се сипят предизборни обвинения ,какъв е вашият принос като областен управител за развитието на този регион.

На този въпрос мога да отговоря конкретно. Нашето управление през тези около 12 месеца се зае с конкретната задача да намали до минимум нерегламентирания внос на плодове и зеленчуци и да намали до минимум контрабандата на акцизни стоки  по КПП-тата, в това число основно Кулата и Златарево. Смея да твърдя, че имам личен принос в това отношение и се надявам някъде по официалните документи в държавата да фигурира и моето име, защото съвместно с дирекцията за фискален контрол, съвместно с НАП, гранична полиция, дирекция Митници и Обл. Администрация осъществявахме непрекъснат мониторинг на двете КПП-та и най- вече на КПП Кулата и резултатът не закъсня. Тази година производителите от района продаваха своите стоки на много по-високи цени и като цяло се чувства едно задоволство в това  отношение. А другото е да се направи правилно разпределение на средствата, които трябва да отиват в Земеделието за обл. Благоевград. Както по отношение на пасищата и мерите, както на субсидиите за животновъдството, така и на субсидиите и програмите за зеленчукопроизводството и овощарството. Наистина малко трябва да се направи в земеделието за да може то да си върне старата слава,

11. Какви  лични ангажименти сте готов да поемете пред хората от вашия край – Птерич?

Тука въпросите малко се преплитат. Хората от нашия край знаят че има важни инфраструктурни проекти-като строителството на една много важна пътна артерия. Това е един от ангажиментите които бих поел и за изпълнението на който ще работя. Другите проекти са свързани с канализацията, с водоснабдяването, с ремонта и рехабилитацията на пътищата в областта.

  1. Призовавахте гласоподавателите  да изберат Бюлетина №4 а на 12 май  2013 г. за по-добро и по-спокойно бъдеще. Година по- късно, смятате ли , че България е спокойно и добро място за живеене?

Не само смятам, а и съм сигурен в това, защото първо: това се усеща в средите на бизнеса. Ние направихме много сериозни стъпки по отношение на успокояването на бизнеса, намалихме рекета, намалихме натиска над фирмите-малки и средни, които към момента работят добре. Връщането на ДДС и ангажиментите, които пое държавата към бизнеса също са част от спокойствието което имаме в областта, както и по отношение на реда и сигурността се направи не малко. Направихме голяма част от това, което бяхме обещали, а участието ни в едно бъдеще управление ще направи така, че този процес да се утвърди.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене