COVID взе две нови жертви, чакащи за легло в болница

Черен уикенд: 15-годишно момче е най-младият починал от зараза

  • Фандъкова: За три седмици броят на хоспитализираните в София е нараснал с над 1300 души

  • Болните в момента у нас са над 82 000, отбелязахме рекорд по оздравели

Две нови жертви на коронавируса издъхнаха през уикенда у нас в търсене на болнично легло. Единият починал е 35-годишен мъж от Бургас, който е бил върнат от 4 болници в събота. В неделя пък в Пловдив издъхна 70-годишен мъж, който също не е бил приет в нито едно здравно заведение. Той е четвъртата жертва на коронавирус в града под тепетата, който не доживява да бъде настанен в лечебница.

За трагичния случай със 70-годишния Йордан Недев от Стамболийски съобщи неговият син Николай в открито писмо до медиите. На 12 ноември баща му, който страдал от сърдечно заболяване и сънна апнея, е бил откаран в тежко състояние от Спешна помощ първо в УМБАЛ „Свети Георги“. Оттам го пренасочили за приемане в МБАЛ „Пловдив“.

В бившата Окръжна болница обаче отказали да го хоспитализират въпреки документите, затрудненото му дишане и ниска кислородна сатурация. Върнали го у дома, където състоянието му се влошило. На другия ден близките му отново викнали линейка, която го закарала в УМБАЛ Св. Георги“. Там този път му

поставили диагноза коронавирус

и отново го насочили към МБАЛ „Пловдив“. По съвет на лекаря от Спешна помощ обаче роднините му го закарали до болница „Св. Иван Рилски“, където починал.

„Нямаме претенции, даже благодарим на лекарите от УМБАЛ „Свети Георги“ за отношението, но докторката в Окръжна болница носи вина за смъртта на баща ми. Ако първия ден лекарката в МБАЛ „Пловдив“ го беше приела в болницата и му бяха оказали нужната помощ, можеше да е жив. Смятаме да се консултираме и с адвокат, а също и с Българския хелзинкски комитет и ще заведем дело. В 21-ви век подобно отношение към хората е абсурдно. Не може цял живот да си плащаш здравните осигуровки и да не ти окажат медицинска помощ, а да те оставят да умреш, разкарван от болница в болница. Какъв е този хаос в здравната система? Хората, които са с други заболявания и нямат COVID-19, къде да се лекуват?“, написа синът на починалия.

Ден по-рано млад мъж в Бургас почина след дълго разкарване между няколко болници. Бил с диагноза двустранна пневмония, но след смъртта му се оказал и с коронавирус, съобщи БНТ.

Мъжът не е получил спешна лекарска помощ, защото първоначално тестът му за коронавирус бил отрицателен. Пациентът е препращан към няколко болници и с часове е чакал да бъде приет, а когато това най-накрая станало, вече било късно и не успели да го спасят. 36-годишният Калин Карапачов първоначално се лекувал в дома си в Обзор. В средата на миналата седмица обаче състоянието му се влошило рязко – започнал да диша трудно и извикали линейка. Майката на Калин разказа, че близо час от Спешна помощ не дошли, затова семейството

използвало собствен транспорт

„Като дойдохме тук, отидохме направо при личната лекарка. Той вече беше почти посинял със затруднено дишане. Опитаха се да му помогнат. Сложиха му веднага венозно калциев глюконат, сложиха му урбазон. Подадоха ни документи, за да направим снимка“, каза Гинка Карапачова, майка на пациента. След снимката станало ясно, че Калин е с тежка двустранна бронхопневмония. С готовите документи отишли в спешното отделение на бургаската болница.

„В приемна има една медицинска сестра, която ни върна. Каза, че не сме за там. Тя дори не му погледна документите. Направи му само измерване на съдържанието на кислорода в кръвта и то в колата, защото той нямаше как да слезе. Каза, че е 94 и сме за ТУБА“, споделя Гинка Карапачова. Младият мъж е дошъл дотук, до спешното отделение на държавната болница. От лечебното заведение обаче ни обясниха, че не са приели пациента за лечение, тъй като от години нямало клинична пътека за пациенти с пневмония. Направен му е и бърз тест за коронавирус, който бил отрицателен. Затова пациентът бил пренасочен към Белодробната болница. Там обаче

също не го приели за лечение

След като в Белодробната болница отказват да го приемат, около 20.30 същата вечер пациентът е докаран в спешно отделение на УМБАЛ-Бургас с тежка дихателна недостатъчност. На място се прави бърз антигенен тест за коронавирус, който излиза положителен. Прави се и PCR, който е по-бавен и резултатът ще излезе на следващия ден.

Пациентът се включва на кислород, идва за консултация специалист реаниматор и се преценява, че той има нужда от интензивно лечение – трябва да бъде настанен в реанимация. Към този момент в реанимацията на УМБАЛ-Бургас няма нито едно свободно реанимационно легло и началникът на спешно отделение се свързва с РЗИ с молба да бъде търсено място в реанимация на друга болница. Намерено е място в болницата в „Меден рудник“, която първоначално отказва да вземе пациента без резултат от PCR, но впоследствие променя решението си. Извикана е реанимационна линейка с кислород и екип придружава пациента до болницата в „Меден рудник“ в късните часове на нощта.

Близо четири часа лекари от спешно отделение и реанимация правят всичко възможно, за да помогнат на пациента. Взето е решение, в случай на отказ за настаняване в друга реанимация, той да бъде оставен в спешно отделение на кислородолечение и постоянно наблюдение от реаниматор. Направени са абсолютно всички изследвания, консултации и всичко това подробно е описано в документацията на пациента, твърдят от болницата в Бургас.

От ръководството на

здравното заведение ще проверят случая

но се оплакаха от сериозна липса на легла за пациенти. В неделя от здравното заведение в Бургас заявиха, че „загубата на всеки човешки живот е тежко и още по-тежко е за лекарите, които са направили всичко, за да предотвратят това да се случи“.

Уикендът бе почернен и от друга скръбна вест – момче на 15 години е сред починалите от коронавирус през последното денонощие. По данни на здравното министерство момчето е страдало от хронично неврологично заболяване. Жертвите са 42 по данни на Единния информационен портал, от които 14 са без придружаващи заболявания. Сред починалите има още няколко човека под 60 години, за някои от тях няма сведения за придружаващи заболявания. Така починалите лица с доказана коронавирусна инфекция са общо 2820.

2279 са новите случаи на COVID-19 у нас при направени общо 5729 PCR теста за денонощие. Това означава, че 39.7% от тестваните са дали положителен резултат. Така общият брой на потвърдените случаи става 120 697, от които активни са 82 125, показват данните в Единния информационен портал. 1364-ма са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой е 35 752-ма. Хоспитализираните лица са 6193-ма, от които 408 се намират в интензивното отделение. За три седмици броят на хоспитализираните в София е нараснал с над 1300 души. Това коментира пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Данните, числата показват, че има едно задържане, но това не бива да ни успокоява. Не бива да допускаме отново

рязък скок в хоспитализациите

защото каквато и да е здравната система, тя не би издържала при един такъв натиск“, каза столичният кмет. По думите й, ако мерките в момента се спазват, няма да има нужда от ново затягане, но това зависи от нас – да носим маските, да спазваме дистанция, да се въздържаме от събирането с много хора. Кметът на София допълни, че ако мерките не се спазват, е съвсем естествено да се налагат по-строги такива. Тя обаче изрази надежда, че това няма да се случи, защото според нея все повече софиянци спазват мерките.

„От 1 до 20 ноември само за три седмици броят на хората, които са постъпили в болница, е нараснал с над 1300 души. Това е огромен натиск към здравната система, към болниците в София. Първата седмица имаме над 500 души повече, втората седмица – около 500 души, третата седмица вече е малко над 140 души. Това означава, че здравната система и болниците с много усилия и с много организация успяха да дадат възможност на хората да се лекуват“, заяви Фандъкова.

Според нея, за да има глътка въздух за болниците, е било нужно да се даде възможност на хора с леки симптоми да могат да получат внимание от страна на лекар и възможност за изследване, затова и са създадени COVID отделения в общинските ДКЦ-та.

„Вече за по-малко от 10 дни имаме над 2500 души, преминали през тези кабинети. В 11 общински ДКЦ-та има разкрити такива COVID отделения, там освен лекарски преглед се дава възможност за тестване с антигенен тест – за хората, изпратени от личен лекар, или със симптоми – той е безплатен, а за хора, които просто искат да се проверят, се заплаща. Освен това се правят кръвни изследвания, при необходимост и рентгеново изследване“, обясни кметът./Монитор

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене