МО с извънредни новини за US бойната техника, влязла нощес в България БЛИЦ TV

Придвижването е във връзка с ротация на формирование от Сухопътните войски на САЩ, което от 16 март се включи в съвместната българо-американска подготовка „Joint Training“ на учебния полигон

Рано тази сутрин много българи изтръпнаха от ужас. До това се стигна, след като се появи видео от „Дунав мост“, което показа как американска бойна техника навлезе в България нощес.

По този повод от Министерство на отбраната (МО) излязоха с важно уточнение.

От там заявиха следното:

„Във връзка с постъпили въпроси за придвижване на военна техника по националната пътна инфраструктура, Ви информираме, че на 15 март от Румъния към учебен полигон „Ново село“ се е придвижила военна автоколона. С нея са транспортирани личен състав и бойна техника на пехотата.

Придвижването е във връзка с ротация на формирование от Сухопътните войски на САЩ, което от 16 март се включи в съвместната българо-американска подготовка „Joint Training“ на учебния полигон.

Днес, 17 март, във връзка с предвидените тренировки в рамките на деня два военни вертолета ще изпълнят полети от Румъния към учебен полигон „Ново село“ и обратно.

Припомняме, че съвместната подготовка се провежда от януари до юни тази година в рамките на планираните през 2021 г. учения на Българската армия в страната и чужбина. Формированията от Сухопътните войски на САЩ в Европа участват в нея на ротационен принцип.

В „Joint Training“  участват сили и средства от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Съвместните учения повишават боеспособността на българските въоръжени сили и допринасят за оперативната съвместимост в национален и в съюзен формат.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене