Темида с окончателно решение: Кюстендил без право да се разпорежда с Дервиш баня

Общинският съвет в Кюстендил няма право да се разпорежда с Дервиш баня, която общинарите възнамеряваха да дадат на концесия. Това е окончателното съдебно решение по казуса, който от 6 г. се върти из съдебните инстанции. За последно ОбС – Кюстендил вкара за втори път във ВАС жалба срещу съдебния акт на Благоевградския административен съд, който още през 2019 г. пръв обяви решението на съветниците за незаконно, но се оказа, че столичните магистрати са на същото мнение.

Основният мотив на съда е, че Дервиш баня е държавна собственост и Общинският съвет няма компетентността да се разпорежда с нея.

Решаващо за изхода на делото се оказа писмо от Националния институт за недвижимо културно наследство, според което Дервиш баня е част от групова недвижима културна ценност – „Античен и средновековен град Пауталия-Велбъжд“, обявен с разпореждане на Бюрото на МС от 1977 г. като архитектурен и археологически резерват и включен под №17 в списъка с архитектурните резервати и в списък към Закона за културното наследство. Всичко това го прави изключителна държавна собственост.

Жалбоподател по делото бе регистрираното през 2000 г. „Сдружение на пострадалите имуществено от недобросъвестността на община Кюстендил“, на което сега ОбС – Кюстендил трябва да плати 2500 лв. разноски само за последната съдебна инстанция. На заседанието във ВАС сдружението прати председателя си, но по неизвестни причини община Кюстендил нямаше представител, който да защити правото на местните не само да превърнат Дервиш баня в културна атракция на града, но и да печелят от нея.

Това беше идеята на кмета Петър Паунов, който още през 2016 г. предложи Дервиш баня да бъде дадена на концесия, за да се превърне в съвременен и модерен балнеоложки и СПА комплекс. Срокът на концесията трябваше да е  20 години, с възможност за продължаване още 15 години. Концесионерът се задължаваше да реализира инвестиционна програма за изпълнение на дейности по консервация, реставрация и адаптация на сградата в размер не по-малко от 152 750 лв. без ДДС, както и да осигури свободен достъп и техническо поддържане на съществуващата в границите на имота чешма с топла минерална вода, която да се ползва безплатно.

Година по-рано в Кюстендил имаше идея Дервиш баня да бъде обявена на публичен търг за продажба заедно с двуетажната масивна сграда на Чифте баня и бръснаро-фризьорския салон до нея с начална цена 1 020 000 лв. На търга купувачи не се явиха, но междувременно същото Сдружение на пострадалите имуществено от недобросъвестността на община Кюстендил обжалва решението на ОбС в съда и магистратите блокираха продажбата.

Дервиш баня е със застроена площ от 572 кв. метра и е средновековна турска обществена баня, построена през 1566 г. от ломени каменни блокове и червени тухли. Комплексът бе изцяло реставриран през 2005 г., но на практика е затворена от 1993 г., след над 400 години вярна служба на кюстендилчани.

Според исторически описания в Средновековието в Кюстендил е имало 12 къпални, а съхранени след цялостни ремонти са само три от тях – Алай, Дервиш и Чифте баня.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене