ПЛТГ „ Никола Вапцаров „ – Банско спечели два проекта по програма „Еразъм +“

След успешно приключения проект миналата година „DIGITAL TOUR OF SEVEN WONDWRS OF THE WORLD“, училището ни има покана за още два ETwining проекта: „Planète verte“ – проект на френски език с български координатор и „Arc-en-ciel en vert“ – проект на френски език с румънски координатор. Проектът „Arc-en-ciel en vert“ ( Дъга в зелено), освен че е ETwining проект, е и първият спечелен Еразъм проект за ПЛТГ – Банско.

На 4 – 5 март се състоя и първата транснационална среща по проекта. Домакин на срещата бе румънското училище „ Gheorghe Tataresku” , град Targu Jiu, което е и координатор по този проект, а партньори са Средно училище „Йон Вълчану” – Драготеш, Румъния, ПЛТГ „ Никола Вапцаров „ – Банско, Средно училище „Sebil Sehit Mustafa Oguz „– Мерсин, Турция, Общинско основно училище „Гоце Делчев“ – Свети Николе, Северна Македония. Българската страна бе представена от старши учителят по БЕЛ Ангелина Воденичарова.

Целта на срещата бе да бъде изготвен календарен план на дейностите и работните посещения в страните – партньори. Идеята на проекта е озеленяването, което от своя страна е свързано с оформяне на взаимодействието между човека и неговата среда интелектуално, материално, пространствено, социално и емоционално по такъв начин, че да се постигне устойчиво качество на живот за всеки.

Това определение подчертава факта, че екологизирането не е еднократна операция, а е текуща задача. Освен това не касае само училището, но и всички институции на обществото. Терминът „околна среда“ обхваща както природната и техническата среда, така и социалната и интелектуалната среда. Подобряването на екологичния отпечатък на училището и подобряването на неговите практики може да донесе много ползи, като спестяване на енергия и множество нови възможности за обучение. Повечето ученици живеят в „собствен свят“, в света на компютрите, модерните технологии и забравят да прекарват повече време сред природата.

Организацията на партньорите от Румъния бе на изключително високо ниво. Предложената от училището домакин програма включваше и посещението на Националния музей на селото „Dimitre Gusti”. Впечатлението, което остава след посещението на този музей е , че Румъния е място, където се преливат различни култури и това я прави модел за толерантност.
Предстои много работа и тя ще е успешна със силен и работещ с ентусиазъм екип, с толерантни партньори и положителна мотивация. Ще се радваме на позитивното въздействие на проекта върху ученици, учители и родители.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене