Атанас Камбитов: На 5-и октомври са най-важните избори за последните 20 години

95843-atanas-kambitovГласувайте за тези, които правят нещо за Благоевград, не за празните обещания

 

 

– Г-н Камбитов, след броени дни предстоят предсрочни парламентарни избори. Доколко те са важни за развитието на отделните общини и по- конкретно за община Благоевград?

– Самият факт, че има предсрочни избори, е достатъчно красноречив. Това означава, че няма стабилност. Това означава, че има проблеми на всички нива. В този ред на мисли това са специални, по мое мнение най-важните избори за последните 20 г. Много важни с оглед на това, че на България е нужна стабилност. Нужно е да се определят приоритети и аз мисля, че датата 5-и октомври е разделяща. След това всички политически сили, абсолютно всички, трябва да седнат на една маса, да определят приоритетите за България, да се кажат 4, 5, 6 неща, около които всички се обединяваме. Чак тогава вече да се говори за правителство и за конкретната форма. Но мисля, че преди това трябва да има консенсус около приоритетите за България. В момента ситуацията е много тежка – политическа нестабилност, икономическа нестабилност… Нямаме време… Ако след 5 октомври не се създаде стабилитет, ако се продължи в духа на конфронтация, на разделение, след време, каквото и да е правителството, то няма да може да се справи и ще влезем в една низходяща спирала на непрекъснати избори с всички последици от това.

Дано хората проявят разум и мъдрост и дано излязат да гласуват. Много е важно да се гласува. Един път да има стоп и на корпоративния вот и на олигарси и т.н. Колкото е по-висока активността, толкова процентно делът на този вот спада. Има и друго нещо – крайно време е всеки да знае, че с вота си определя сам бъдещето си и носи отговорност, защото е много лесно да стоим в деня на избори и да казваме „нас никой не ни интересува“ и после всички да са ни криви .

 

– Вие управлявате община Благоевград вече 3 г., през това време работихте с 3 правителства – на ГЕРБ, на БСП и ДПС, и сега на служебния кабинет, кога през тези 3 години Ви беше най- трудно?

– Четири правителства – ГЕРБ, служебното, тройната коалиция – БСП, ДПС, Атака, и сега отново служебно правителство… Вие се поставете на мястото на всеки един колега, аз не говоря само от мое име, да работиш с 4 правителства за 3 г. какво означава? Много трудно се работи, нещата стават много трудно. Дори да кажем, че всички имат желание, защото конкретно правителството на БСП и ДПС нямаше никакво желание да работи с община Благоевград.

Но дори и да има желание, няма техническа възможност, защото това означава промени в администрацията, има един период, в който, докато се напасват нещата, ситуацията е доста трудна. Затова, както казах преди, е нужна политическа стабилност.

 

– С кое правителство най-трудно се работеше?

– Правителството на Орешарски просто не го коментирам. С него не се работеше. Година и половина не се работеше и вие видяхте, че спряха плащанията. Защо? Аз сега слушам всеки в предизборна кампания, защо никой не излезе да каже защо спряха еврофинансирането, околна среда, регионално развитие. Защо трябва община Благоевград да плаща санкции, след като абсолютно всички проекти са ни по процедура, по правилата? Забавиха се подписването на споразуменията с Европейската комисия, всичко това казвам, защото то пряко резонира върху работата на общините, пряко резонира върху реализацията на тези проекти, които в края на краищата опират до обикновения човек. Това означава, че по-трудно или няма да направим улици по „Градска среда“, няма да реализираме воден цикъл и т.н. Всичко това се отразява върху живота на всеки един от нас. Това трябва да е ясно. Затова трябва да се гласува всеки, както прецени.

 

– Понеже коментирахте правителството на Орешарски и взаимоотношенията на община Благоевград с това правителство, защо все още в България има значение коя партия е на власт и коя партия управлява държавата по отношение на случващото се в общините?

– Честно казано, това правителство не искам да го коментирам. За Благоевград това правителство го нямаше. Много пъти съм говорил с представители на това правителство и съм им казвал: „Добре, като не помагате на града, поне не ни пречете“. Вие сте свидетели и на инвестиционната програма в размер на 500 милиона, единственият регионален проект, който ние изработихме, не беше допуснат, просто не ни допуснаха без никакво обяснение.

Казармите. Онзи ден имахме среща с министър Шаламанов и с представителите на Сухопътни войски. За месец и половина, откакто е служебното правителство, ние сме както се казва „на крачка“ от това да реализираме споразумението. Добре, защо година и половина под една или друга форма просто беше спряно изпълнението на това споразумение, без обяснение. Питате „защо?“- защото има криворазбрана политика. Защото някои хора мислят като партийни функционери. Това не е политика. Това е партийна политика, партизанска история. Не може по този начин. Има реваншизъм, значи едни са наши, други са ваши. Не се прави така, защото ако кметът не е ваш в Благоевград – хубаво, но има симпатизанти и на БСП, и на ГЕРБ, и на Атака и други. Крайно време е да дойде друг модел на мислене и друг модел на поведение. Неслучайно хората го оцениха. Имаше 13 800 подписа в подкрепа на инициативата „Благоевград заслужава повече“- точно срещу този начин на решение. 14 хиляди човека са над 20 % от жителите на Благоевград, което никак не е малко. Тук не говорим въобще за партийни нюанси, тук правим оценка на държавната политика.

 

– Споменахте за срещата си със служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов, с когото сте обсъждали станалия вече пословичен въпрос с безвъзмездното прехвърляне на част от терена на казармите на община Благоевград. В крайна сметка Благоевград ще има ли ЕКСПО център, ще има ли музей на Македоно-Одринското опълчение, ще има ли парк в района на казармата. На какъв етап е изпълнението на този проект?

– В крайна сметка ще има, въпреки усилията на някои хора това да не се случи. Изгубихме време, но в дългосрочна перспектива ще наваксаме за година и половина. Вървим към финализиране на прехвърлянето. То не е в пълния смисъл на думата безвъзмездно, защото срещу този терен ние трябва да извършим определен вид СМР дейности, така че поделението да функционира, военните си имат изисквания. Но сумата не е висока, имаме разбирането и за месец извървяхме толкова, колкото за година и половина не успяхме при предишното правителство. Значи не е било невъзможно, просто някои хора не са искали да стане и това трябва да е ясно. За съжаление голяма част от тези хора са от Благоевград и аз в момента гледам как вървят и си правят предизборни кампании, с какво лице излизат да говорят пред хората. Като искаш да си честен, излизаш и казваш: „Това ми е позицията“.

Да стигнем до коментарите: защо е нужна казармата, защо е нужна втора черква. По този начин ние олекваме в очите на другите, защото след като ние не сме обединени около такава идея, много по-лесно е да ти откажат с аргумента: „Вие не се разбирате, а искате ние да ви разберем“.

 

– Кога това споразумение ще стане факт и ще започне да се работи по реализацията на самия проект?

– Аз имам горчивия опит от определяне на дати, защото когато беше правителството на ГЕРБ, не ми достигнаха 2 заседания на Министерския съвет, за да реализираме окончателното прехвърляне. Това е истината. След това по чисто политически причини решиха, че на Благоевград, Пловдив и Бургас няма да се връщат казармите и това не го коментираме. Към момента, в рамките на служебния кабинет, имаме пълно разбиране.

Необходим е около месец чисто технологично време и силно се надявам да го финализираме, след това да тръгнем към реализация на цялостната идея – колко пъти казвам, няма да строим на тези 67 декара . ЕКСПО центърът е не повече от 10 декара, правим и втора голяма черква, всичко друго остава парк, зеленина. По този начин връзваме казармите, АУБ, реката, по реката – до Бачиново, от Бачиново правим път до Кръста и екопътеката вече е готова, днес я приключваме, от Кръста, слизаме към Ловния дом, от обновения Ловен дом се слиза към Младежкия дом в центъра на града. Това е идеята.

 

– Депото за битови отпадъци, това е другият проблем, който стои пред общината. В началото на тази година проектът за изграждането му бе одобрен от Министерство на екологията, Министерството на околната среда и въпреки това се появи нов проблем…

– Неправителствена организация „Струма 2001“ от Петрич в последния момент обжалва решенията за ОВОС и в момента сме в Административен съд. Минаваме през всички процедури така, както е по закон.

 

– Имат ли основания?

– Абсолютно никакви – рекетьорска история. Аз съм говорил и с представители на зелените партии. Не може в междуведомствената комисия, където разглеждаме ОВОС-а, всички представители – МОСВ, Министерството на здравеопазването, абсолютно всички институции, включително и НПО и зелените партии да казват ОК. Но в един момент някъде си някой тръгва да обжалва. Може би трябва да намерите този представител на НПО и да го питате с какво него го вълнува сметището на 5-те общини и по какъв начин мисли, че е застрашен или какво вижда недобро в това решение. Още повече, че ние изграждаме депото на съществуващ терен. Каквото и да е, то ще бъде по-добро, отколкото това, което е в момента. Затова всякакви коментари от този род, че ще замърсява и т. н. са неверни. Там ще има и самостоятелна пречиствателна станция, системи за третиране на отпадъците. За съжаление това обжалване е част от една порочна практика. Ние ще изчакаме да мине процедурата и вървим напред. Имахме решение и за финансиране. Все ми се иска да вярвам, че началото на 2015 г. трябва да го започнем. Всичко, което е необходимо от наша страна, е свършено.

 

– Какви санкции произхождат от това, че нямаме такова депо? През следващата година какво се случва?

– Има вариант да се запази същата такса смет за следващата година, има вариант да се увеличи, каквото и да е, ние друга алтернатива, освен изграждане на депото нямаме. Аз съм сигурен, че следващата година всички тези проекти ще тръгнат поради простата причина, че съм сигурен в резултатите от изборите на 5 октомври знам как работех с правителството на ГЕРБ.

 

– В кв. „Еленово“ стартира изграждането на спортен комплекс, който също беше една от ябълките на раздора …

– Тук съм категоричен. Аз съм човек, който казва нещата директно. Министерството на образованието под давлението на г-н Емил Костадинов изпрати писмото. В интерес на истината ябълка на раздора не е имало. За какъв конфликт говорим“ Министерството излезе с едно абсурдно решение. Училището е общинско, теренът е общински, парите са общински, ние ги уведомяваме, че на част от този терен ще изградим комплекс, един вид с това показваме уважение към институцията. Но получаваме отговор, който колегата депутат Костадинов донесе, размахвайки го като знаме от София, че не е целесъобразно изграждането на такъв спортен комплекс. Първо, няма какво да се разрешава, и после, питам, кое е нецелесъобразно. Тук е разликата. Това, което през цялото време коментираме, е отношението на държавата – в единия случай кабинетът „Орешарски“, а другия при кабинета „Борисов“. В кабинета „Борисов“ съм водил всички колеги кметове по поречието на Струма.

Седем човека отиваме и той задава въпрос на всички: „Какъв е вашият проблем?“. Мога да ви гарантирам, че на голяма част от тях проблемите са решавани, защото това разделение на наши-ваши го няма, така е правилно. Сега какво се получава – каквото и да направи община Благоевград, се слага един „СТОП“. Година и половина един „стоп“, но въпреки всичко нещата вървяха. Много проекти успяха да се реализират, като всичките са подадени и защитени по време на ГЕРБ. Вярвайте ми, ако имаше как, щяха и тях да ги спрат.

Може да съм по-емоционален, може да ме обвинят в пристрастност, но аз коментирам в момента от позицията на кмет, защото по никакъв начин и дори и след разговорите, които проведох с местните представители на БСП, не мога да разбера как може да се действа така. Има си правила във всичко и трябва да се спазват, да има етика, защото когато се пречи на кмета, се пречи на всички граждани на Благоевград, независимо от партийната принадлежност. Например, ако бяха спрели проекта по „Градска среда“- няма да има парк, няма да има асфалтирани улици. Това ли е важното? Или е важно кой е кметът? Ако това е най- важното, жалко за всички. И за закрития басейн беше така.

Сега какво правим? Първа копка! Аз говорих с Борисов, когато беше тук, и той потвърди. Колко пари се дават за какво ли не, а аз трябва да се моля за нещо, което е и държавен ангажимент, т. Е. отпускането на средства за здравето на децата. Условията в училищата на децата не е само общински ангажимент. Не да ми казват, че не е целесъобразно, това е държавен ангажимент. Затова, живи и здрави, 2 500 000 ще бъдат отпуснати от държавния бюджет, от своя страна аз също поемам ангажимент да ги извоювам, защото така трябва да бъде. Общината също ще отдели известна сума от своя бюджет, малка част, по-голямата част от държавата. В крайна сметка инвестираме в здравето на тези след нас.

 

– Строителството вече стартира при 8 СОУ, ще има плувен басей, с олимпийски размери, различни терени за спорт, паркинг, тенискортове?

– Два тенис корта, две футболни игрища, 100 паркоместа…

 

– Кога трябва да приключи строителството? Кога този комплекс ще бъде готов за ползване?

– По наши планове, може би към края на май, юни 2015 г. , ориентировъчен срок. При всички случай лятото на 2015 година трябва да е готово и децата да са в басейна.

 

– През последните години в общината се реализират много проекти, било то с европейско финансиране или със собствени средства.. Според Вас, кои са най- значими за хората?

– Няма незначим проект. Като започнем от инфраструктурните – пречиствателната станция, градската среда, детските градини, онкологията, която е с ново оборудване, между другото само 4 такива скенери има в България – и стигнем до проектите по 200-300 хиляди лева, които са за личен асистент – няма маловажен проект. За един болен това да има личен асистент е много по-важно. Всеки го пречупва през неговия мироглед и неговата нужда, но мисълта ми е, че идеята беше да обхванем абсолютно всички сектори – инфраструктура, социална сфера, образование и за 3,5 години проектите, които реализирахме, говоря за европейско финансиране, са за около 38-40 милиона.

Сред тях са пречиствателната станция, бул. „Пейо Яворов“, градска среда, онкоболницата, детска градина в кв.“Еленово“, ЦНСТ-тата и много други. Това се прави в края на програмния период. Каквото можеше да се вземе от оперативните програми, ние го взехме, и тук е мястото да похваля екипа, защото показаха много висок административен капацитет. Това е и причината зам. министърката, която дойде при откриването на СБАЛО „Св. Мина“, да заяви, че ние сме единствената община без забележки, без сигнали и без каквито и да било санкции. Това означава, че работим така, както трябва, защото много важно е да кандидатстваш, но е много важно и да реализираш проекта без санкции. Другото е инвестиционната програма. Първата година беше 2,5 милиона, после 4 милиона, тази година е 7 милиона. Бюджетът на община Благоевград от 38 милиона в момента вече е 50 милиона.

 

– Остават 3 месеца до края на годината, доколко тя е изпълнена?

– 100%. Всичко сме изпълнили. В момента, ако има нещо, то се довършва.

 

– Намираме се в началото на новия програмен период, касаещ програмите с европейско финансиране. В какви направления, с какви проекти ще кандидатства община Благоевград?

– Община Благоевград има визия. Проблемът е, че кабинетът „Орешарски“ нямаше никаква визия. И затова имаме това забавяне в подписването на рамковото споразумение и ред други неща и това води до нулева 2014 г. Дано не съм прав, но както вървят нещата, до май-юни 2015 г. много трудно ще тръгне каквото и да е. Имаме вече рамково споразумение “ нещата горе-долу са поизчистени и се върви с ускорени темпове да се даде и ясна конкретика. Ние обаче предварително работим по нашите проекти.

Къде акцентираме:

– Околна среда – водният цикъл. Още не е ясно как може да кандидатстваме, но на мен ми се иска да има възможност да кандидатстваме на идеен проект, а изпълнителят да е на инженеринг. По този начин и общината решава проблеми и процедурата е много по-чиста. Каквото и да е, работим по водния цикъл, става въпрос за петте квартала в централна градска част, подмяна на абсолютно всичко – канал, водопровод, асфалтова настилка. Това означава, че в ЦГЧ решаваме нещата, защото водопроводът е много стар в този район. Не знам дали хората знаят, но на ул. „Христо Татарчев“ миналата година при смяната на канализацията се оказа, че там на практика нямаше такава. Водите отиваха в земята, на принципа на дренажа. Това е един от акцентите.

 

– Друго – енергийна ефективност. При енергийната ефективност там са ясни критериите, те няма да са по-различни от досегашните. Административните сгради, там, където имаме собственост, обследване и така нататък.

– Градска среда, четвърти микрорайон – това е голям проблем. В този район газят в калта, има изградени сгради, няма улици – 2015 ще търсим решение по градска среда. Там, където не може да се финансира по градска среда – със собствени средства. Фокусираме се в 4 микрорайон и „Освобождение“- да се изгради уличната мрежа и канализацията и един път завинаги да решим – канализация, водопровод, тротоари, настилка, осветление.

– Всичко друго продължава като акценти – в стадиона трябва да пипнем ,зоопаркът задължително догодина трябва да се модернизира. Идеята е да се направи един по-голям проект като вървим към финансиране, което не е общинско. Модернизацията на зоопарка е задължителна, за да нямаме проблем с лиценза. Като цяло политиката ни е много ясна. Стремим се по всякакъв начин първо да намерим финансиране, което да не е от собствените приходи на общината, а там където не може, добавяме наши средства. Аз съм го кръстил „интегриран подход“. Така правихме и улиците, за да може хората като тръгнат да имат усещането за цялост.

 

– Остава Ви една година от мандата, как ще оцените какво е свършено досега, какво не успяхте?

– Перспектива има, с много акценти. Между другото, АМ „Струма“, новата отсечка – аз се учудих как го приеха, в интерес на истината. Приеха от компанията, която проектира, прие да се изгради транспортен възел на входа на тунела за Железница. По този начин ние имаме вход и изход към терена на 115-те декара черешови градини, които са общинска собственост. Една от идеите е там да се изгради транспортен и логистичен терминал. При наличието на този възел, това може да се случи.

 

– Ще се кандидатирате ли за кмет втори мандат?

– Живи и здрави – да.

 

– На финала на разговора, нека кажем защо изборите в неделя са важни, защо всеки трябва да гласува?

– Това са най- важните избори през последните 20 г. Може да звучи пресилено или апокалиптично, но в момента България е в опасност. Трябва да направим разумния избор, да дадем възможност за развитие, малко по-малко да тръгнем да се оправяме.

Аз съм направил личния си избор. Аз гласувам за тези, които са показали , че помагат на града, че наистина правят нещо, а не за тези, които само дават празни обещания и после действията им са обратно на това, което обещават. Без да казвам партии, гласувайте разумно, за тези, които помагат.

Гласувайте за града си, защото всеки от нас ползва направеното.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене