Националния печат

печат

 В. „Сега“

 Безхаберието и липсата на контрол отнеха живота на 15 души

Серия от нарушения, престъпна небрежност и неефективен контрол са довели до взрива във фабриката за боеприпаси „Миджур“ в белоградчишкото село Горни Лом. Ден след взрива, при който загинаха 15 души, а три жени бяха тежко ранени, контролните институции признаха, че години наред там са вършени драстични нарушения. Въпреки че са съставяни множество актове, дейността на предприятието не е спряна, не е отнето и разрешителното за утилизация и производство на боеприпаси. Едва след трагедията институциите показно се задействаха.

Необслужваните заеми ще надхвърлят 21% заради кризата с КТБ

Делът на необслужваните фирмени кредити ще скочи над 21% заради проблемите около групата на КТБ – Корпоративна търговска банка и дъщерната й ТБ „Виктория“. Но като цяло банките в България ще се радват на ръст в търсенето на кредити и на повече депозити – заради възстановяването на икономиката, което означава подобряване на финансовото състояние на фирмите, и заради спадащата безработица, която ще подкрепи доходите на домакинствата.

Изборните наблюдатели станаха над 17 хиляди души

И на тези избори гражданските наблюдатели ще бъдат внушителен брой – 17 429 души от 39 различни неправителствени организации. Данните са на Централната избирателна комисия (ЦИК). Този път обаче са значително по-малко в сравнение с евровота на 25 май, когато надхвърлиха 60 хиляди. Заслугата е основно на ЦИК, която отказа регистрация на множество организации, свързвани с политически партии. Броят им обаче все още може да нарасне, тъй като крайният срок за регистрация изтича в събота.

В. „Стандарт“
КОС не разрешил да преместят 800 000 мини

Сутринта преди взрива изпълнителният директор на „Видекс“ АД е поискал от служба КОС на 5-то РПУ в София разрешение за транспорт от с. Горни Лом до с. Сеславци на 800 000 противопехотни мини. Транспортът е бил отказан и разрешение не е издадено. Това стана ясно от съобщение на Върховна касационна прокуратура по повод проверките, започнали в офисите и обектите на „Видекс“ АД.

ЕРП-та плашат с режим на тока

Режимът на тока е все по-реален, заявиха от електроенергийните предприятия (ЕРП). Причината е, че макар и цената на тока да скача с близо 10% от 1 октомври, средствата за поддръжката на разпределителнитe мрежи все повече намаляват. За вероятността да останем на тъмно през зимата предупреди още преди два месеца вицепремиерът Екатерина Захариева. Дори и при новата по-висока цената на тока от 1 октомври ЕРП-та декларират, че не им достигат средства за инвестиции в мрежата.

Британски вузове не признават TOEFL

Много от британските университети няма да признават резултатите от TOEFL тази година, предупредиха образователните консултанти от „Интеграл“. С този изпит кандидатстват около 30% от българите, които отиват да учат на Острова. Тази година те трябва да положат изпит за друг сертификат, например IELTS или Кеймбридж, ако искат да бъдат приети. Причината за отхвърлянето е в това, че пакистански и индийски кандидати са фалшифицирали изпита, като са пращали други хора да се явяват вместо тях. Въпреки че няма замесени българи, ограничението важи за всички.

В. „Монитор“
Висшето без пари, ако работиш 5 г. у нас

Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена вчера от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници. Документът предвижда още държавата да опрощава изцяло или частично кредитите и на младежи, които са учили на кредит и после работят за ниски заплати.

Фабрика на ужасите в Горни Лом

Петнадесет души бяха изпепелени при мощния взрив в частната фабрика за боеприпаси във видинското село Горни Лом.

Ужасът за работниците започнал малко преди 17 часа. Тогава първата смяна приключвала и застъпвала следващата. Последните три жени, които тъкмо били свършили работа, излизали от портала, който бил на няколкостотин метра от производствения цех. Тогава изведнъж се чул силен гръм. След секунди ударната вълна поразила работничките. Едната била със счупена ръка, другата – с разпорена, а третата се разминала само с охлузвания.

60 000 се изпариха от избирателните списъци

Броят на избирателите в списъците, които на вота в неделя ще имат право да пуснат бюлетина у нас, е намалял с близо 60 000 само за месец. Вчера от ЦИК обявиха, че гласоподавателите в страната са точно 6 875 199 докато данните на ГД ГРАО към края на август бяха за 6 931 855 избиратели. Намаляването на бройката непосредствено преди вота е в резултат на извършена актуализация на списъците, след която са отпаднали имената на хора без право на глас – извадени са починалите в този период лица, затворниците с влязла в сила присъда, както и сънародниците ни зад граница, които предварително са заявили, че ще гласуват в чужбина.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене