Учители от Разлог изразиха готовност да приемат в класовете си децата идващи от зоната на военни действия, въпреки първоначалната езикова бариера

Учители от Разлог с готовност да приемат деца от Украйна

Заявление за записване в първи клас в Начално училище „Яне Сандански“ в Разлог е подала майка на дете, което е било в първи клас в родината си Украйна, и родителят желае то да продължи образованието си у нас на този етап. За да може да бъде записано и да започне да посещава редовните часове заедно с връстниците си, то трябва да получи заедно с родителят си правен статут на бежанец, или статут за международна закрила.  След издаване на съответните документи удостоверяващи това се попълват заявления, които да позволят записването на детето в съответния клас в избраното училище.

Директорът на НУ „Яне Сандански“ д-р Георги Тренчев обясни, че е запознал родителя от Украйна с комплекта на документи и заявление, което трябва да се попълни и подаде в Регионалния инспекторат по образование. В него трябва да бъде посочен майчиния език на детето, дали владее в някаква степен български или други европейски езици, къде и кой клас е завършил в своята страна. Във всеки един момент, в който бъдат финализирани документално нещата, детето ще бъде записано в учебното заведение.

Учители от Разлог изразиха готовност да приемат в класовете си децата идващи от зоната на военни действия, въпреки първоначалната езикова бариера. „За децата е важно да бъдат в атмосфера близка до възрастта им, сред други деца и в обстановка, която да им позволи да се почувстват нормално“, коментират педагозите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене