ОбС – Сандански реши: 4 клуба ще ползват безвъзмездно бази в спортната зала, но ще плащат тока и водата

С гласовете на 17 съветници от общо 24 присъстващи на заседанието ОбС – Сандански разреши на 4 спортни клуба да ползват безвъзмездно зали в спортната зала. До решението се стигна сред горещи дебати. Пръв съветникът Антон Цанев изригна с думите: „Колеги, пред военно положение сме, разберете! Да спрем отдаването безвъзмездно, възмездно, безплатно на имоти общинска собственост, като зали в многофункционалната спортна зала. Цените на тока, водата, горивата се качват нагоре. Предлагам думата безплатно и безвъзмездно да отпадне. Кметът Атанас Стоянов ще се чуди утре как да плати тока, консумативите и другите разходи. Как ще направи бюджета, как ще предложи структурата на общината.  Крайно време е да налагаме по-малко популизъм, а да наложим пълна стагнация. Цената на тока за спортната зала, ако днес е била 18 000 лева, утре ще бъде в пъти в повече. За това предлагам да се отмени решението за безвъзмездно отдаване на спортната зала на 4-те клуба по волейбол, баскетбол и художествена гимнастика. Не знаем какво ще се случи утре, не може да си правим сметка за след година и половина. Трябва да мислим за днес. Какво е това безвъзмездно и безплатно отдаване под наем на спортните зали и имоти? Съседните общини затвориха залите си заради пандемията, а ние ги предоставяме безвъзмездно. Време е да се спре тази практика. Правите лоша услуга на кмета Стоянов, ако гласувате това предложение. Приоритет в това време трябва да бъдат образованието, здравеопазването и на първо място децата”, каза гневно Цанев.

Съветникът Живко Иванов го подкрепи с думите: „Ще се наложи да затворим спортните зали, няма да платим заплатите на хората, Тони Цанев е прав, финансирането трябва да е регламентирано, като се ползва практиката на други общини, а не както ние, на парче. Аз винаги съм гласувал за безвъзмездно ползване на спортните зали. Но при ясни правила, а именно за чия сметка ще бъдат разходите за издръжка на спортните обекти, приходите и субсидиите, които получават спортните клубове? И ще очаквам кметът да ми предостави конкретна информация.

Ат. Стоянов призова съветниците да не задават заплашителен тон. „Общинска администрация и Общинският съвет заедно ще трябва да търсим добрия тон, както и заедно да търсим възможности за решаване на проблемите. Да, ценовия скок го усещаме и ние, с общинския бюджет. Да, очакванията са, че средствата и покупателната стойност няма да са същите. Но не може нещо да е за сметка на друго. Ситуацията е тревожна както за бизнеса, така и за Общинска администрация. Преди дни на среща с областния управител коментирахме как държавата да финансира и подпомага общините”, заяви кметът Стоянов.

Ж. Иванов го репликира: „Г-н кмете, тези, които плащат в момента, няма да могат да плащат утре. За всички спортни клубове има програми, да кандидатстват по тях. Но това не значи, че щом търсиш, ще трябва да ти се даде. Времето е различно. Ние, Общинският съвет, не ги спираме клубовете, но както родителите си плащат такси, за да тренират децата, така и те трябва да си плащат разходите за ток и вода”.

Съветникът Ивелин Терзийски посочи, че искането на 4-те спортни клуба да стопанисват безвъзмездно залите в  многофункционалната спортна зала е  продиктувано от предходно решение на ОбС, с което бе предоставен за безвъзмездно ползване плувният басейн на двата плувни клуба. Като пример Ив. Терзийски посочи, че община Варна има публичен регистър на спортните клубове и програма за безплатно обучение на децата по определен вид спорт. Това е социална политика, защо да не се прилож това и в нашата община и то да става съгласно наредба за безплатно обучение на децата, попита Ив Терзиев.

Кметът Ат. Стоянов заяви, че няма пречка да се ползват примери на други общини, стига да са работещи. Ж. Иванов внесе яснота, че в проектодоговора със спортните клубове трябва да бъде записано ясно за чия сметка ще бъде токът, водата и разходите за другите консумативи за ползването на спортните зали. И заяви, че ще иска от кмета Ат. Стоянов справка какви са разходите за издръжка на спортните обекти, какви приходи постъпват от тях и субсидията, която община Сандански е отпуснала за изминалата 2021 г. на спортните клубове. Кирил Ханджийски сподели, че спортните клубове имат реална възможност да кандидатстват по програми от Министерството на спорта и че клубовете ще трябва да покажат своята социална функция с безплатно обучение на децата с видовете спорт, с което подкрепи колегата си Ив. Терзийски.

След това председателят на Общинския съвет Николай Шаламандов подложи на гласуване предложението за отдаване за безвъзмездно ползване на голямата и малката зала в многофункционалната спортна зала на 4-те клуба по спорт – волейбол, баскетбол и 2-та клуба по художествена гимнастика, като разходите за ток и вода да бъдат за тяхна сметка.

Отпадна предложението за отдаване под наем на помещение с площ от 73 кв. метра за кафене в многофункционалната спортна зала за срок от 10 години след близо час дебати  около това кой ще плаща режийните разноски – за ток, вода, консумативи, тъй като електромерът е общ, както и водомерите.

Зам. кметът Благой Дончев се опита да убеди местните парламентаристи, че няма проблем с ел. енергията и водопровода и че няма да има двойно плащане. Те ще бъдат изолирани и бъдещият наемател ще има възможност да си монтира допълнителни табла и водомер. Съветникът Ж. Иванов заяви, че в  проектодоговора тези клаузи трябва да бъдат урегулирани.  „Създаваме още един прецедент в общината. За това ви призовавам да оттеглите това предложение”, каза Ж. Иванов.

След което Бл. Дончев заяви, че от името на кмета Стоянов, който бе напуснал заседанието поради служебни ангажименти, оттегля проектопредложението. И то бе гласувано и отпадна от дневния ред.

Втората конфликтна точка, която отпадна по време на заседанието, бе за предоставяне на помещение публична общинска собственост в с. Петрово за пенсионерски клуб. Исканото помещение с площ от 35 кв. метра е отдадено за безвъзмездно стопанисване с договор за 10 години, който изтича през 2023 г., на народно читалище „Слово 1922″  – с. Петрово, с председател Лиляна Карабашева. Против предоставяне помещението за пенсионерски клуб се обяви поетесата Катя Кирянова, която е член на настоятелството на читалището. „В моя 70-годишен живот не съм изпадала в подобна ситуация. Ние, поетите, сме хора, които разнасяме думите. Издала съм 55 книги, 300 песни съм написала, 100 за децата и 100 за младежите. Моят корен е от с. Никудин, роднините ми живеят в Сандански, аз съм жител на Петрич. През всичките години аз съм участвала в събитията на читалището в с. Петрово. Помня когато ни бяха предоставени двете помещения и в какво състояние бяха. Тоам се обучаваха децата от дома в с. Петрово”, заяви К. Кирянова.

След нея пред съветниците застана Добрина Филчева, която пък изрази позицията на жители от селото, желаещи да бъде разкрит пенсионерски клуб в помещение, което сега се стопанисва от настоятелството на читалището. От години помещението стои заключено. Ние не искаме да се прекрати връзката между жителите и членовете на настоятелството. Председателката Л. Карабашева обаче е на работа в дома в с. Петрово и помещенията са затворени. Преди няколко дни се събрахме на празника Сирни Заговезни, самодейните състави се обличаха на открито, времето бе студено, защото читалището е заключено. Конфликтът се разрази, след като на празника Ивановден жител на селото е дошъл с една приятелка, която е била неприлично облечена. И на следващия ден коментарите били, че там е имало проститутка. Това е едно малко кътче, което жителите на селото искат да го ползват за пенсионерски клуб и там да обменят идеи, да се забавляват с игра на табла, карти, шах. Помещението е с отделен вход и е подходящо за ползване от местните жители, които са предимно възрастни хора.

Съветникът Методи Атанасов, който е бивш кмет на с. Петрово, изригна с думите: „Дойде време жители на селото да молят да им дадем достъп да ползват помещение публична общинска собственост. Колеги, нека да помислим добре и да вземем правилно решение”. Съветникът Живко Иванов припомни на колегите си, че същият проблем като този в с. Петрово, преди години е бил и в с. Джигурово. Има достатъчно форми за потушаване на напрежението. Нагнетяват се едни неправилни форми на стопанисване на помещението. И то в села със затихващи функции, това нещо не трябва да го допускаме да се случва. Стана известно, че председателската на настоятелството Л. Карабашева е отказала членство в читалището на 120 жители на селото. Тя се опита да обясни на съветниците как настоятелството стопанисва помещението, твърдейки, че през годините са се провеждали множество събития, там са обучавани и децата от дома. И изплю камъчето, че проблемът е личностен, между нея и Методи Атанасов, когато той е бил кмет на селото, като го набеди, че иска да наеме помещението за лични нужди на сдружението, което е регистрирано на фамилията му. Заяви, че той незаконно е придобил два имота, наследствени на фамилията на Карабашева. Съветникът Ивелин Терзийски каза, че Общинският съвет не трябва да бъде арбитър между двете страни и предложи в договора между община Сандански и НЧ „Слово 1922″ да се допълни клауза, в която помещенията на читалището да се предоставят за ползването и за пенсионерски клуб. И  отправи питане директно към Л. Карабашева дали ще приеме  молбите на жителите на селото, желаещи да бъдат приети за членове на читалището. Л. Карабашева заяви, че ще провери лично всяка една молба и едва тогава ще реши дали да ги приеме за членове.

Лиляна Карабашева /втората/, вляво Катя Кирянова и членовете на настоятелството
Съветниците Живко Иванов, Мария Нонева и Янко Ангелов /отляво надясно/
Ивелин Терзийски /вляво/ и Георги Батев

Съветниците Кирил Ханджийски /в средата/, вляво е Йордан Тошев и Юлиян Ефендийски 

След като председателят предложи точката за гласуване, със „за” гласуваха 9 съветници, 5 гласуваха „против” и 4 „се въздържаха”. Така до предоставяне на помещението за стопанисване на пенсионерския клуб в с. Петрово не се стигна. Базата ще продължи да се стопанисва от читалището.

ЛИДИЯ МАНЕВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене