Скандално! Бившият депутат Георги Андонов гневен: Олитото е 5 лева а имаме на склад за 5 години напред!

Бившият депутат от ГЕРБ настоящ фермер Георги Андонов написа гневен пост във фейсбук: В момента по данни на държавата имаме налични 3.9 милиона тона пшеница, до нова реколта(2022год.) ще са ни необходими под 300хил. тона за задоволяване на нуждите на населението. Има устна забрана за износ на зърно, но само за определени кампании, предстои засаждане на пролетниците и закупуване на скъпи торове за пролетно торене от фермерите. Фермерите, които не са продали реколтата от миналата година, ще трябва да продават за да оцелеят, но те са малко. Миналият петък Френската борса затвори с цени на пшеницата от 400€ с рекорден ръст от близо 150€ за три дни и „случайно“ излезе устната заповед на шефовете на НАП „Спецов“ и Митници за забрана на износа на пшеница без за „определени“ фирми! Тази седмица държавата обяви, че ще закупи пшеница за 1 100 000 000лв. която според мен ще е основно от търговци а не от реални фермери и забележете, тя физически няма да се мести, държавата ще плаща допълнително на тези от които купила пшеница за това, че е купила за да стои при тях. Същото важи и за слънчогледа, но това е само за определени фирми участващи в „Продължаваме Промяната“, твърди Андонов.  За скъпите фуражи за животновъдите дадоха по 10лв. за овца и по 22лв. на крава, т.е двудневната дажба на животно, поради този факт само днес се разпродадоха ЧЕТИРИ големи животновъдни ферми и за да оцелеят овцевъдите, агнешкото се очаква да е с цена от 22 -25лв. на кг.
Днес олиото е с цена над 5лв., въпреки че по данни от последния съвет има заскладени количества олио за 5 години напред. Тока е с цена от 650лв. за кв.ч., в НЕК има по сметки около 16 милиарда лв., от които около 4 млрд. лв. чиста печалба, който ще бъдат изхарчени безотчетно за да се прави държавата на участник в търговският процес като активна страна вместо да си влезе в ролята на регулатор и гарант за свободна пазарна среда. Тези момчета са добри, но много наивни, или те правят яко пари със страхотна „далавера“ или някой яко ги манипулира. В крайна сметка да му мисли народа!
ПС: От днес: реална сделка за слънчоглед от 2250 лв/т закупено и транспортирано зърно. Забележете, тези които случайно са купили днес този слънчоглед ще спечелят на борсата. След няколко дни държавата ще им изкупи зърното и ще им плаща за това, че им го е купила и то стой при тях, представям си каква ще е сметката на края! ЧЕСТИТО, иронизира накрая той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене