Илко Стоянов обеща настаняването на украинци да не е за сметка на местни социално слаби

По предложение на кмета на община Благоевград Илко Стоянов, общинските съветници одобриха предоставянето на свободни социални жилища в квартал „Освобождение“ на бежанци от военния конфликт в Украйна.

По време на заседание на Общински съвет, кметът Стоянов категорично заяви, че настаняването на украински граждани няма да ограничи възможностите за социално-икономическа интеграция на целевите групи по проекта, по който са изградени трите сгради.

„Община Благоевград няма да върне нито един наш съгражданин, който отговаря на критериите за настаняване. В същото време обаче трябва да действаме своевременно и адекватно, за да помогнем на хора, пострадали от войната в Украйна. Не се страхувайте да бъдете първи! Напротив – гордейте се! Нека се превърнем в добрия пример за България, и не само!“, призова кметът Стоянов по време на дискусията по повод направеното предложение в ОбС.

Той поясни, че Община Благоевград работи активно в посока съдействие на украинските граждани, пристигнали в Благоевград, за интегрирането им към местната общност.

„Преди всичко трябва да бъдем хора. Не трябва да забравяме, че войната има много лица. Има наши съграждани, които живеят в Русия, Украйна. Вчера разговарях с родители на момиче, студент в Санкт Петербург. Заради наложените санкции, те не могат да изпратят финансови средства на детето си по банков път. Това, което ще предприема незабавно е да сигнализирам Министерство на външните работи, но докато бъде разрешен проблемът, това момиче се нуждае от помощта на хората там. Затова става дума – трябва да бъдем толерантни и да си съдействаме кой с каквото може“, коментира още кметът Стоянов.

Към момента Община Благоевград разполага със 141 броя свободи социални жилища в квартал „Освобождение“. 129 са едностайни, 10 са двустайни, а 2 са тристайни, като част от всички тях са пригодени и за хора в неравностойно положение.

В края на месец февруари Община Благоевград създаде и Координационен център в помощ на засегнатите от размириците в Украйна. В него са завили участие доброволци, с готовност да оказват съдействие чрез различни механизми (превоз на нуждаещи се, превод на и от украински език и др.).

Съвместно с БЧК бе отворен и пункт за продукти и вещи от първа необходимост.

Той е ситуиран в офиса на БЧК, който се намира на бул. „Св. св. Кирил и Методий“ №29 в областния център. На място могат да бъдат предавани и парични помощи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене