Защо е разумно да изберете по-евтините полиетиленови оранжерии?

Найлонът, с който са покрити така наречените полиетиленови оранжерии, си остава най-евтиният покривен материал. Полиетиленовото фолио привлича собствениците на малки градински парници както с ниската си цена, така и с голямото разнообразие от цветове и плътност на материала.

И ако в миналото полиетиленът не се славеше със значителна здравина, то днес ситуацията е различна. Благодарение на модерните технологии, се установи производство на стабилизирани покрития, които могат да се използват до три и повече години. Днес можете да закупите изцяло готова полиетиленова оранжерия, както и армиран найлон за покриване на вече налични конструкции.

За кого полиетиленовият парник е разумно решение?

Обхватът на полиетиленовото фолио е необичайно широк. То се използва при изграждане на големи, средни и малки парници и оранжерии, но също така се радва на широка популярност в търговията, промишлеността и строителството.

Оранжерия, покрита с полиетилен, ще осигури ранна реколта от топлолюбиви култури, защото, разсадът ще бъде защитен от неблагоприятни метеорологични условия: вятър, дъжд, ранни слани. Освен това нивата на влажност и температурите остават по-високи от външните, а растенията и плодовете са защитени от коварния враг – брашнеста мана.

Полиетиленовите парници се използват за отглеждане на зеленчуци, разсади и производство на цветя за продажба. Съвременните продукти се отличават с изключителна здравина, еластичност и прозрачност. Найлонът е устойчив на удари и разкъсване. Високият коефициент на прозрачност допринася за равномерното нагряване на въздуха и почвата без риск от прегряване.

Същевременно с него оранжерията става влаго и паронепроницаема. Благодарение на тези качества, в съоръжението се създава благоприятен микроклимат с необходимата за растенията влажност, температура и ниво на UV лъчение. Не можем да отречем и практичността на найлона.

Цената му е много по-ниска от тази на неговите аналози – стъкло и поликарбонат. Освен това подмяната на покритието с ново е бързо и лесно изпълнимо. Не се изисква участието на специализирана фирма и специални инструменти. Отпада и необходимостта от изграждане на допълнителна рамка за стъклените и плексигласови профили.

Видове полиетилен

Полиетиленови оранжерии е термин, в който влизат конструкции с различни по вид меки покрития. За да се предотврати фото- и термохимичното стареене, при производството на полиетилен се използват различни стабилизиращи добавки. Те подобряват свойствата на покритията и удължават експлоатационния им живот.

Съвременните полиетиленови продукти се разделят на: стабилизирани хидрофилни; Задържащи топлината; Подсилени; Съполимер етилен винилацетат; PVC; Нестабилизирани. Най-предпочитани са стабилизираните хидрофилни и топлозадържащи филми. При производството им различни стабилизатори (от един до няколко) се смесват в полиетилена, подобрявайки всяко негово полезно свойство:

  • Хидрофилност – когато кондензатът не капе надолу, а тече на потоци по повърхността на филма. Антистатичните добавки позволяват на оранжерията да се предпази от прах за дълго време и да остане прозрачна и пропусклива за UV лъчи;
  • Задържане на топлина – стабилизаторът прави невъзможно навлизането на инфрачервеното лъчение в оранжерията и по този начин задържа топлината. Такъв филм често е обогатен с антистатични и хидрофилни свойства. Срокът на експлоатация на покритието е кратък – около 9 месеца, но добивът при използването му се увеличава с 10-30%;
  • Светлостабилизация – използването на добавка повишава устойчивостта на филма към пряка слънчева светлина;
  • Преобразуване на светлина – такъв материал не пропуска инфрачервено лъчение, но е възможно най-отворен за UV лъчите.

Нестабилизираните полиетиленови покрития са най-евтините и в същото време тези с най-кратък експлоатационен живот. Неотопляема оранжерия, покрита с такъв филм, подложена на ежедневна вентилация, би могла да се използва само един сезон. Неблагоприятните метеорологични условия, слънчеви лъчи и дневните температурни колебания, „състаряват“ покритието и намаляват якостните му характеристики, независимо от дебелината му.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене