ПРОТЕСТ ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ И АГЕНЦИЯТА ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО

Liubenova_BL

Общинският съвет по наркотични вещества Благоевград, НПО „Деца срещу дрогата“, както и Сдружение за европейски инициативи в България изразяват своя протест срещу изказването на народния представител Илия Илиев в сутрешното предаване на Нова телевизия. На възраженията на водещия Виктор Николаев по тема в разговор в студиото, че човек на 16 или 14 години сам е дете и не е редно да ражда, Илия Илиев заяви: „Вие скоро на дискотека ходил ли сте? Вижте какво правят 15-16 годишните, с какви бюстове са… Не може да го осъждаме, защото това е право и избор. Природата решава дали е дете” /мнението на депутата за прекалено ранните сексуални контакти при ромите/.  „Кажете какво правим със 17-годишните, които ходят по дискотеките?” – продължава Илиев. Тези публични изказвания на български народен представител от работещо в момента Народно събрание водят до приемане за норма децата от ромски произход да не посещават училище, а да раждат деца, да не получават необходимата квалификация, за да могат да работят, а да разчитат само на различни видове държавни помощи, което ги превръща в трайно безработни и трудно социализиращи се в обществото, което ги лишава от истинска житейска реализация – личностна и професионална. Това не е ли нарушаване на правата и свободите им? Тези публични изказвания на български народен представител от работещо в момента Народно събрание са скандални и директно внушават нарушаване и приемат нарушаване на Наказателния кодекс и Закона за закрила на детето, както и Конвенцията за правата на детето на ООН, подписана от нашата държава. Децата на посочената възраст могат да бъдат в дискотека, която е специално за тях с гарантирана невъзможност за закупуване на алкохол и тютюн и в разрешените за това часове, а когато е извън посочените изисквания – само с придружител – основно родител.   Протестираме срещу откровения цинизъм на изразяване на народния представител Илия Илиев за ученичките. Не ни интересуват неговите сексуални желания и дали заради тях той е в българския парламент, а да служи за пример, особено на подрастващите, как трябва да бъдат спазвани приетите закони и подписаните конвенции, както и да предлага промени в тях, гарантиращи правата на децата, определени като възраст в посочените документи. Народното събрание  и Министерския съвет не могат да бъдат в услуга на откровено икономически интереси на лица и партии чрез поддържане на невежеството, елементаризирането на човешкото съществуване и стимулирането на закононарушения на определена част от българското общество, представяйки това за еволюционна защита на права.

  Не само изискваме публично извинение, но и наказание от Председателя на Народното събрание и съответната политическа партия.

  Ние сме възмутени, омерзени и изискващи съответните мерки. България не е държава на анархия и архаични първични нагони, а съвременна законово регламентирана страна.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене