Бизнесът в Гоце Делчев готов да наеме украинските бежанци

Работодатели от Гоце Делчев и региона са изразили готовност да наемат на работа украински бежанци, съобщи заместник – кметът Богдан Боцев. Въпросът опира да това бежанците да го пожелаят, като засега се въздържат.

Припомняме, че 42 бежанци от Украйна бяха посрещнати в  град Гоце Делчев миналата седмица, предимно жени с деца са и 4 млади мъже. Всички те са настанени в хотела към спортната зала „Арена Неврокоп“. Готвят сами ежедневно като хранителни продукти им се предоставят регулярно по списък подаден от бужанците. Децата сред тях са на възраст от година и половина до 15-16 годишни. Сред даренията има и играчки за най-малките.

С оглед на евентуалното посрещане на още бежанци, властта в Гоце Делчев води разговори с хотелиери и собственици на къщи за гости. Освен това собственици на апартаменти в Гоце Делчев сами са изявили желание да предоставят жилищата си на бягащи от войната украински граждани, поясни от Богдан Боцев.

„Искам от свое и от името на кметът Владимир Москов да благодаря на всички, които се отзоваха в благотворителната местна кампания на бежанците“, каза още заместник-кметът Боцев.

„Разбира се, че всички искаме войната да свърши и те да се приберат по родните си места, но засега не може да се посочи срок, в който бежанците ще останат в Гоце Делчев“, коментира Боцев. Местната власт може само да им гарантира, че ще останат в бази на общината, докато е необходимо, и ще получат съдействие за намиране на работа, ако пожелаят.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене