Силвия Стоянова-Христова вече няколко години изпълнява длъжността „Областен координатор” на Регионалния съвет на КНСБ в Благоевградска област

Силвия Стоянова-Христова, КНСБ: Нашата кауза е да защитаваме интересите и правата на работещите в Пиринско!

Силвия Стоянова-Христова вече няколко години изпълнява длъжността „Областен координатор” на Регионалния съвет на КНСБ в Благоевградска област. Местната организация на най-големия роден синдикат полага усилия да защитава синдикалните права и интереси на своите членове, като целта е да има повече подписани Колективни трудови договори, които да гарантират правата на трудещите се. За предизвикателствата пред РС на КНСБ в Пиринско, която е сред най-активните структури на синдиката, разговаряме със Силвия Стоянова-Христова.  

-Кажете ни каква бе отминалата година за работещите в Благоевград и областта?

Годината беше трудна, но динамична, имахме по много от всичко. Сложната ситуация, породена от пандемията Ковид-19 и последиците от нея, се отразиха и върху работниците в Благоевградска област. Много фирми пуснаха работниците си в отпуск, други спираха работа или въвеждаха дистанционна такава. Изпъкна необходимостта от цифрови умения за осигуряване на непрекъснатост в работата на предприятия и администрация. За съжаление, в сравнение с останалите области на страната, област Благоевград продължава да е на опашката по показател „Средна брутна работна заплата”.

Влошава ли се ситуацията на пазара на труда в региона в началото на тази година?

Не бих казала, че ситуацията на пазара на труда в региона се влошава. За област Благоевград при сравнение на 2021 г. спрямо 2020 г. е  налице ръст  в броя на постъпилите на работа лица. Средно месечното равнище на безработица в Благоевградски регион, определено като дял на регистрираните безработни лица към икономически активното  население на възраст 15-64 години, е 9,1%. Същото бележи спад спрямо 2020 година, чиято стойност е била 10.9%. Задържа се наблюдаваната през последните години тенденция равнището на безработица да е по-високо в Дирекция „Баро по труда”-Разлог – /16,8%/, и ДБТ-Гоце Делчев – /10,7%/. В останалите райони нивото на безработица е под средното за региона: Петрич – /7,8%/; Благоевград – /6,2%/, Сандански – /7,0%/. Най-много освободени работници има в секторите „Услуги” и „Индустрия”. През изминалата 2021 г. няма освободени работници от работа поради масови уволнения. Работодателите най-много търсят  специалисти с умения в сферата на шивашката, обувната, дървопреработващата промишленост и в сферата на услугите, в сферата на туризма – специалисти, владеещи минимум два чужди езика.

Кои са приоритетите на Регионалния съвет за 2022 г.?

Основните приоритети на Регионалният съвет в Благоевград са синдикализацията и колективното трудово договаряне. Нашата цел е синдикалните ни членове да имат 100% покритие от колективни трудови договори. Колективното трудово договаряне е от изключително значение за стимулиране на работещите  да членуват в КНСБ и за подобряване на техните социални придобивки, заплащане, условия на труд, отпуски, допълнително материално стимулиране, нощен труд и други важни за тях придобивки.

Кой са сред най-добрите примери за подписани Колективни трудови договори през 2021 година?

-Давам конкретен пример с Бюджетна дейност „Спортни имоти” в община Благоевград. Това е общинско предприятие, в което пет месеца след създаването на синдикална организация успяхме да подпишем КТД. Договорено беше 10% увеличение на основните работни заплати на работниците и служителите, считано от 01.01.2021 г., средства за фонд ,,СБКО’’ в размер на 3% от начислените средства за основни работни заплати, работно облекло в размер на 250 лева годишно за всеки един работник или служител, основен платен годишен отпуск от 24 работни дни. Постигнато бе споразумение и за други социални придобивки, като допълнителни възнаграждения за постигнати резултати и работа през официалните празници. Подписаха се общински Колективни трудови договори в сферата на образованието за общините Благоевград, Петрич,  Разлог, Банско, Хаджидимово и Кресна. Крайната ни цел е да има общински  КТД в сферата на образованието във всички 14 общини от област Благоевград. Добър пример е колективният договор в Бюджетно звено „Дневни детски ясли и Детски кухни“- Благоевград, който традиционно се подписва от 2013 г. насам. В него освен че се запазиха постигнатите през годините договорености относно отпуските на медицинските специалисти и немедицинския персонал , постигнато бе споразумение неучебните дни, когато са по независещи от страните по трудово правоотношение причини, да се считат за платен служебен отпуск. Договорено бе допълнително месечно трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит в размер на 1% върху основното трудово възнаграждение на работника или служителя за всяка година придобит трудов стаж и професионален опит, като работодателят зачита изцяло придобития трудов стаж на работниците и служителите. Договорено бе още работодателят да изплаща по една брутна работна заплата на всички работници и служители в бюджетното звено за Деня на детето – 1 юни, при реализирани икономии, както и за 7 април, великденските, коледните и новогодишни празници. Друг пример е Регионалният исторически музей-Благоевград. Синдикалната организация бе създадена след националния протест на работещите в музеите и галериите, който се проведе в края на 2015 г. Колективният договор продължава да се подписва и е добра практика в колективното трудово договаряне за областта. С подписването му бе постигнато увеличение на работната заплата, на основния и допълнителен платен годишен отпуск, както и увеличен размер на средствата за работно облекло.

Какви задачи си поставяте в преговорите с работодателите за нови Колективни трудови договори, къде предстои да се сключат такива?

Не можем да не отчетем и трудностите, които срещаме в преговорния процес и социалния диалог. В държавно делегираните дейности постигнахме много добри резултати, но в местната дейност и частния сектор има предизвикателства, които се надявам да преодолеем през 2022г. Все още нямаме подписан КТД в Камерна опера, Биг бенд, Фолклорен ансамбъл „Пирин”. Това са културни институти, които са изцяло на местна издръжка на община Благоевград и поради затрудненото финансово положение на общината не можем да достигнем до споразумение през последните няколко години. Надяваме се това да се случи през тази година.

Основните задачи, които си поставяме в преговорите с работодателите, са подписване на колективни трудови договори, надграждащи закона, съобразявайки се с последствията и за двете страни. Приоритет е договарянето на по-високи работни заплати. И не на последно място – да се противопоставим успешно срещу евентуално антисиндикално поведение от страна на работодателите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене