Кой е мистериозният дарител, за който все повече и повече се говори? Той държи името му да не се знае, но все пак от човешките уста излиза по някоя дума по темата

СЕНЗАЦИОННО! Златото на Яне намерено! Иманярът намерил имането е мистериозният дарител, който гради храмове в региона?

За ремонта на църквата на в Катунци били нужни над 400 000 лева

За ремонта на църквата на в Катунци били нужни над 400 000 лева

 Един дързък грабеж, чийто краен резултат се материализира с дупка в стената на Роженския манастир възкреси исторически факти за реални личности от Пиринския край и ги оплете с иманярски легенди. На 18 септември 2018 година привечер крадци нахлуват в светата обител, връзват намиращия се там свещеник, вадят кирки и за 15-на минути разбиват зазидан преди години прозорец на черквата в манастира. След което бягат, за да не бъдат хванати от полицията.

От тук нататък започва да излиза все повече и повече противоречива информация за мистериозния грабеж: откраднати са пари, икони и църковна утвар, включително чудотоворната и позлатена икона на Света Богородица. Последва лаконичното: нищо не е откраднато. За да се разбере в края на краищата за дупката в стената. От нея не се показа нищо – отново от „намерили са, това което са търсили“, до обратното – „нищо не са открили“. От полицията отказаха каквато и да е информация, а кметът на Рожен Сашо Филипов бе нещо като говорител по случая, но категорично не искаше да бъде цитиран. Нападателите уж са били 5-6, взели са камерите за наблюдение, но ги има на записите, позирайки като в кабина за моментни снимки – без да крият лицата си. Въпреки, че първоначално бяха „въоръжени и маскирани”. „Ке ги фанат” категоричен бе на езика, говорен преди над 100 години от Яне Сандански кметът на Рожен Сашо Филипов. И ги „фанаха“. След обяд същия ден започна подаването на оскъдна, непотвърдена нито от прокуратурата, нито от полицията „информация”. „Всички са задържани, четирима в петричко село, един в София и един в Кърджали, те са с турски имена”, бе тиражираната информация, като полиция и прокуратура буквално си „прехвърляха топката”, отказвайки потвърждението й. 24 часа по-късно в ареста се оказаха адвокат от Сандански, един гурбетчия, завърнал се в страната наскоро и двама непълнолетни от петричкото село Яворница.

На сайта на Окръжна прокуратура единствената информация по случая е препратка към интервю на говорителя й Весела Стоилова, която казва пред Нова ТВ, че взломаджийте търсели част от откупа, взет от Яне Сандански след отвличането на американската мисионерка мис Елена Стоун и гувернантката й Катерина Цилка на 21 август 1901 г. За освобождаването им е платен откуп от 14 500 турски лири, равняващи се на 63 800 долара, с които организацията на Яне Сандански купува оръжие за Илинденското въстание от 1903 г. Колко от този откуп е похарчен за тази цел не е известно. От тук нататък тръгват легендите за скритата някъде част от откупа. За да стигнем днес – 117 г. по-късно до малката дупка с размери две на три педи в стената на Роженския манастир. На 100 м. под Роженския манастир, край черквата „Св. св. Кирил и Методий” е гробът на Яне Сандански, тръгнал от с. Рожен за Неврокоп, за да бъде убит на 22 април 1915 г. в прохода „Папазчаир”, сега вече село Попови ливади.

Днес близо четири години след този случай в района на град Сандански и областта като цяло започва да се ражда нова легенда. Отведнъж неизвестен анонимен дарител започна масово да спонсорира градежа на църкви и храмове в обласстта. Така например църквата в село Катунци, новата черква на центъра, която от години стоеше на фаза груб строеж сямо за година и половина беше завършена при това приказно, до нея беше направена чешма. Всичко това благодарение на усирдният труд дарение от местни люде, но и от анонимен дарител, който осигурил средствата за материяли, обков и обзавеждане. Успоредно с това богоугодно дело, отведнъж голяма бригада  от санданското село Катунци започнаха ремонта на покрива на 8-вековната църква „Успение Богородично” в съседното село Ковачево. Най-напред бригадирите се захванаха с бутането на старата конструкция. Веднага след това стартира и мащабен ремонт на комплекса в почти безлюдното село. В санданското село Дебрене започва ремонт на местния храм, който е един от най-старите в региона. Църквата „Света Неделя“ е построена през първата половина на 19-и век. Пари за ремонта осигурил голям дарител, но за него даряват и хора, чиито корени са от селото, така и миряни от околността. 15 хиляди лева е отпуснала и Неврокопската митрополия. Потомците на някогашните родолюбци от Дебрене сега също събират средства, за да запазят храма и за в бъдеще. Голямо дарение получил и манастирът „Свети Георги“ в село Златолист, за него обаче се говори под сурдинка. Дарения и финансова помощ получили доста свети места от областта имено с почерка на един и същи дарител. Слуховете носят, че и в гоцеделчевското село Мосомище дарителят, който осигурил средствата за позлатения обков на камбанаратията също е със следа от Санданския регион…

Кой е мистериозният дарител, за който все повече и повече се говори? Той държи името му да не се знае, но все пак от човешките уста излиза по някоя дума по темата. Основната легенда, която върви в района на град Сандански е почти сензационна. Тя гласи че има група или човек, който е намерил „Златото на Яне Сандански“. Златото е изровено. Било факт! Наши хора в иманярските среди са категорични, че човек от района на Сандански е изкопал златото по стари иманярски карти и приказки. Това по техни данни се е случило преди година и половина. Местни стари хора потвърждават тази версия и я подсилват с драмата, че веднага след като прибрал имането в дома си, на въпросния човек се е случила голяма семейна трагедия. Уплашен от това, от бесовете които си навлякъл с прокълнатото злато, човекът изкопал златото на Яне, започнал да дарява пари за църкви и манастири с надегдата да изпроси Божията милост.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене