Българи в Гърция се събраха на прошки

В деня за Прошка, грандиозна и запомняща се изява събра българската общност от гръцката столица в сградата на театър „Арго“. Културно- просветно дружество „Будители” , възпитаниците на Българското неделно училище „Св.св. Кирил и Методий” и фолклорна танцова формация „Върти оро“, представиха един уникален по рода си спектакъл. На сцената учениците, танцьорите и певците успяха да ни потопят в магията на българското слово, танц и песни със седянка, на фона на която бяха проследени всички зимни празници според българския традиционен календар.

Сред гостите на празника бяха представители на неделните училища в Атина „Паисий Хилендарски“ и „Васил Левски“, на българското посолство в гр. Атина, родители и приятели на БНУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Атина.

Седянката, включваща Коледа, Сурва, Бабинден, Трифон Зарезан и Прошки, чрез актьорското майсторство на учениците, танците и песните представиха по незабравим начин българската култура и дух. Декорът изработен от извънкласната форма по рисуване, пренасяше присъстващите в родна България чрез предмети и картини, носещи български уют и топлина. Музикалното оформление, и най-вече децата, успяха да предадат празнична атмосфера на публиката, която не преставаше да аплодира. Финалът беше наистина трогателно запомнящ – задружно българско хоро, изпълнило цялата зала, поведено от главните герои в спектакъла.

За реализирането на празника се включиха родители на учениците от БНУ „Св. св. Кирил и Методий”, гр. Атина, ФТФ „Върти оро“ и българи милеещи за родината.

Православната църква отбелязва днес Неделя Сиропустна. Обредността на този ден, известен и като Сирни заговезни или Сирница, е подчинена на подготовката за 49-дневния пост до Великден. Според българската народна традиция, празникът е границата между зимата и пролетта.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене