Учениците в Пиринско, с изключение на община Банско, от понеделник влизат в клас без тест за Ковид-19

От понеделник /7 март/ всички ученици в област Благоевград, с изключение на община Банско, могат да учат присъствено, без да бъдат тествани за коронвирус.

Както е известно, съгласно насоките за обучение в извънредна епидемична обстановка пробовземанията в училищата са задължителни при заболеваемост над 250 на 100 хил. души.

Вчера шефът на РЗИ д-р Калоянов изпрати на началника на РУО Ив. Златанов справка за 14-дневната заболеваемост по общини. От Регионалното управление на образованието запознаха с данните директорите от областта.

Конкретно за Благоевград случаите с коронавирус са 167 на 100 хил. души население, Сандански – 138, Перич – 150, Гоце Делчев – 131, Разлог – 189, Струмяни – 227, Симитли – 161, Хаджидимово – 134, Белица – 66, Сатовча – 42, Гърмен – 82, Кресна – 207, Якорда – 216. Единствено в община Банско 14-дневната заболеваемост е 270 на 100 хил. души.

„На база предоставениете ни данни от Регионалната здравна инспекция заболеваемостта във всички общини, с изключение на Банско, е под 250 на 100 хил. души. Изпратили сме писмото на директорите и би следвало те да го разтълкуват и предприемат действия съгласно насоките”, коментира началникът на РУО Ив. Златанов.

Междувременно от редица училища започнаха да пускат съобщения и да информират учениците и родителите за преустановяването на тестването. Така например вр.и.д. директор на СУ Кресна В. Петрова издаде заповед всички ученици от 1-12 клас да се обучават присъствено. До предоставяне на следваща информация от РЗИ се преустановява тестването на учениците веднъж седмично.

От Спортното училище в Сандански също съобщиха, че в понеделник учениците няма да бъдат тествани. Продължават да се спазват всички противоепидемични мерки съгласно Насоките за обучение и действия в условия на извънредна епидемична обстановка – носене на маски и спазване на дистанция.

„Имаме тестове, но в понеделник няма да провеждаме изследвания на учениците за Covid-19 поради ниската заболеваемост в Благоевград. В насоките е разписано, че тествания се осъществяват, когато случаите са над 250 на 100 хил. души. Тоест, в настоящата ситуация това не е необходимо”, заключи директорът на 9-о ОУ В. Величкова и пусна съобщение, че в понеделник учебните часове ще започнат в 8 часа съгласно утвърдения в началото на 2021/2022 учебна година дневен режим.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене